Berlin smider kontroversiel taxa-app på porten

Med øjeblikkelig virkning har Berlin påbudt taxa-tjenesten Uber til at indstille driften i den tyske hovedstad. Det sker efter protester og ballade i flere europæiske byer.

I London protesterede chaufførerne tidligere på sommeren mod taxa-appen Uber. Nu bliver den forbudt i Berlin. (Foto: picture-alliance / GODONG © Philippe Lissac / GODONG)

Efter måneder med juridisk tovtrækkeri og lobbyarbejde, trækker Berlin nu tæppet væk under dem amerikanske taxa-tjeneste Uber, der slog dørene op i byen tidligt sidste år. Tjenesten, der er et angreb på de etablerede taxaselskabers dominans, gør det muligt for private at køre taxakørsel - og det er det, der nu får myndighederne til at sige stop.

Forbuddet kommer efter flere sværdslag i en retssag om Uber, hvor Uber oprindeligt tabte, men ankede, og derfor foreløbig kunne køre videre. Nu har Berlin så i går udstedt forbud mod Ubers chauffører, fordi Uber ikke kan garantere for passagerernes sikkerhed.

Stor succes i USA

Systemet har ellers været en stor succes i hjemlandet USA, hvor brugerne via Uber-appen kan både bestille og betale for en taxatur. Alle med papirerne i orden kan blive chauffører og når en ny melder sig til, laver Uber et baggrundstjek af personen, hvorefter den nye chauffør kan sætte sig bag rattet og køre med passagerer. Chaufførerne kan vælge at benytte deres egne biler.

Forbuddet, som Berlin udsendte i går, træder i kraft med øjeblikkelig virkning, men Uber har på sin tyske blog erklæret, at de vil forsøge at få forbuddet omstødt. Dermed kan bilerne køre lidt endnu, mens sagen behandles. Forbuddet indeholder trusler om store bøder - også til de enkelte chauffører, hvis de ikke retter ind.

Meget ballade

Berlin var ellers blandt de første byer i Europa, hvor den kontroversielle app slog dørene op. Siden er fulgt flere byer i EU og andre steder i verden, og mange steder er Uber blevet mødt af protester fra taxachauffører, der føler sig truet på brødet, fordi Ubers løse organisation og få krav til biler og chauffører, gør det muligt for dem at dumpe priserne.

I begyndelsen af juni protesterede taxachauffører over hele Europa i en fælles aktion på tværs af Paris, Berlin, Madrid, London og Lissabon - og alene i London deltog 12.000 taxachauffører i protesterne mod den kontroversielle virksomhed. Andre steder er den allerede forbudt, fx Bruxelles. Uber har ikke annonceret planer om at åbne i Danmark.

Facebook
Twitter