BILLEDER Intelligente smykker til epileptikere samt stressede kvinder

Smykker fra Københavns Erhvervsakademi bygger bro mellem design og wearables for at sikre førstehjælp, give massage, forbinde mennesker og oplade mobiltelefonen.

  • Limitless - Amalie, Lærke, Lene R: Limitless er et armbånd, der registrerer epileptiske anfald og derefter kontakter patientens familie, samtidig med den via en stemme informerer personer omkring, hvad de skal gøre under et anfald. Samtidig holder armbåndet styr på information omkring anfaldene. Hvis patienten har fået et anfald på gaden og ikke har været ’til stede’ under anfaldet, kan det være svært at holde rede på det. Armbåndet holder også styr på længde og intensiteten af anfaldene, så lægerne kan få informationen. Det nederste brede armbånd indeholder teknologien, mens de andre bare skal være et supplement til at understrege stilen. (Foto: © Hanne Kokkegård, Hanne Kokkegård)
  • Der er tale om en prototype, så det er endnu ikke et funktionelle design, men derimod noget, der skal illustrere looket, og hvad gruppen stræber efter designmæssigt – et strømlinet sølvarmbånd. (Foto: © Hanne Kokkegård, Hanne Kokkegård)
  • Epilepsi begrænser ofte, men Limitless gør det muligt for patienten at udforske verden og samtidig føle sig tryg. - Vi ved, at mange epileptikere går med medicinske armbånd. Men mange ved ikke, at man skal gå hen til en person og lede efter sådan et arm, hvis personen er gået i krampe. Så vi vil gerne have informationen ud så hurtigt som muligt - via en stemme, siger Amalie. Her kan du se modellen, hvor man fornemmer, hvordan den indbyggede teknologi skal sættes i. (Foto: © Hanne Kokkegård, Hanne Kokkegård)
  • De 11 grupper på KEA’s studie ’Smykker, Teknologi og Business' har arbejdet med designet over syv uger. I dag viser de deres arbejde frem for virksomheder og andre interessenter. (Foto: © Hanne Kokkegård, Hanne Kokkegård)
  • Connect - Christina, Linnea, Vivian: I dag er vi vant til at skrive til hinanden på sociale medier, men Connect er et wearable smykke, der skal opmuntre til at bevare den fysiske kontakt mellem to familiemedlemmer eller venner – pleje venskaberne. Produktet består af to halskæder, der husker, når de har været fysisk sat sammen og to æsker, der gennem et pulserende lys indikerede tidsrummet mellem den fysiske interaktion mellem halskæderne. Lyset vil langsomt tone ud, hvis halskæder ikke længere kan ’huske’, sidste gang de var sammen. (Foto: © Hanne Kokkegård, Hanne Kokkegård)
  • First Bond - Sandra, Eszter, Henriette: First Bond (Fibo) har skabt et teknologisk smykke, som hjælper gravide par til at dele oplevelsen. Med lidt hjælp fra 'Fibo' vil barnets spark blive registreret og sendt til et armbånd, som faren bærer, og som efterligner barnets bevægelser i realtid ved at vibrere. 'Fibo' gemmer alle data om barnets aktivitet, og når barnet er født, vil en smykkedesigner med hjælp fra kurverne over barnets bevægelser og en algoritme kunne designe to ringe. Man lejer armbåndet til faren og den ting, som moren skal bære på maven og leverer det tilbage efter fødslen. (Foto: © Hanne Kokkegård, Hanne Kokkegård)
  • SAM - Charlotte, Luise, Eladia: SAM er et smart armbånd, der skal minde ejeren om at tage pauser i løbet af arbejdsdagen. Armbåndet registrerer bevægelsen af kroppen samt larmen i området, og ud fra det vil SAM anbefale bæreren at tage sociale pauser sammen med kolleger, aktive pauser, hvor man rører sig, eller mentale pauser hvor man kan slappe af og reflektere. SAM skal øge ejerens motivation, kreativitet og produktivitet. (Foto: © Hanne Kokkegård, Hanne Kokkegård)
  • MIRROR MIRROR - Gréta, Cilia, Sophie: The Amulet-vedhæng er et vedhæng, som man selv aktiver, når der sker noget positivt i løbet af dagen. Derefter fører man vedhænget hen til det medfølgende lommespejl - MIRROR MIRROR - så stenene i spejlet lyser op, og man husker på den gode oplevelse. (Foto: © Hanne Kokkegård, Hanne Kokkegård)
  • FriendTimer - Ecaterina, Sofie, Amanda: FriendTimer er et armbånd, som hjælper dig med at synkronisere din kalender med dine venners. Når I har en fridag samme dato, giver armbåndet dig besked og foreslår, at du mødes med dine venner på fridagen. Hvis du siger ja, kan armbåndet sende invitationen til din vens kalender, fx på mobil. Du kan fx selv se forslaget eksponeret op på en væg. (Foto: © Hanne Kokkegård, Hanne Kokkegård)
  • Serene - Annelie, Lene B, Ida: Serene er personligt tilpasset smykke, der passer til den unge karrierekvindes nakke og skuldre. Kvinden er stresset på jobbet, og smykke-halskraven giver kvinden varme og vibrationer, så det løser op for spændinger i nakke og skuldre. Kraven kan lades op i siden gennem et USB-stik, og på indersiden har den massagepunkter. (Foto: © Hanne Kokkegård, Hanne Kokkegård)
  • Genus Sentio - Mia, Sabrina og Hekla: Temaet meaningful jewelry inspirerede gruppen bag smykket til at udvikle et smykke, der kan bæres af familiens generationer. En simpel teknologi gør, at man kan trykke på en knap på ringen og dermed sende en vibration over til familiemedlemmerne for at vise, at man tænker på dem. (Foto: © Hanne Kokkegård, Hanne Kokkegård)
  • Moments - Sally, Ieva, Natalie: Moments er et smykke, der hjælper ejeren til at huske de glade øjeblikke, hun oplever, mens hun har smykket på. Det er en form for dagbog, der virker ved at måle den fysiologiske respons på glæde og derefter logge det med tid, dato og sted. Man kan på den måde mindes lykkelige stunder og dele dem med andre. (Foto: © Hanne Kokkegård, Hanne Kokkegård)
  • Trace - Herine, Sam, Jolan: TRACE er en halskæde, der oversætter indsamlet bevægelsesdata til et arvestykke, der kan printets ud via en 3D-printer. Den indsamler GPS-data på fx vandreturen, og hjemme igen kan data blive brugt til at skabe et smykke, som gør ejeren i stand til at dele oplevelser med sine nærmeste og selv mindes de gode rejseoplevelser. (Foto: © Hanne Kokkegård, Hanne Kokkegård)
  • UNUM - Julie, Viviana, Dorottya: UNUM er en halskæde, som kan oplade din mobil, når du ikke har adgang til elektricitet. Alt du skal gøre er at tilkoble din mobil og dreje på et håndtag. Herigennem omdannes kroppens bevægelser til kinetisk energi, som din mobil optager via et mikro-USB. (Foto: © KEA Københavns Erhvervsakademi, KEA Københavns Erhvervsakademi)
1 / 14

Et menneske falder om på gaden i et krampeanfald. Er medborgeren diabetiker, epileptiker eller stofmisbruger? Og hjælper du bedst med hjertelungeredning eller noget blødt underlag, der beskytter mod slag?

I fremtiden vil et smukt armbånd fortælle omgivelserne, at mennesket er ramt af et epileptisk anfald, samtidig med at armbåndet vil give pårørende besked om anfaldet og stedet.

Smykket er udviklet af studerende på Københavns Erhvervsakademi, KEA, der har designet 11 meget forskellige bud på smykker med indbygget teknologi.

I dag bliver alle smykkerne vist frem for 300 indbudte gæster fra blandt andet virksomheder, der arbejder med wearables; teknologi du kan bære på kroppen.

Meaningful jewelry – smukke og nyttige

Det er anden gang, at et hold studerende på KEA’s studie ’Smykker, Teknologi og Business’ samarbejder med studerende fra Datalogi om udvikling af intelligente smykker - i år under overskriften meaningful jewelry – smykker der skal give mening ud over at være æstetisk smukke.

- Ny teknologi er blevet så lille, at den nemt kan integreres i smykker og æstetiske designobjekter. Derfor giver det mening at tænke wearables og meaningfulness, så de ud over den formmæssige og æstetiske skønhed også får en mening, siger Mette Harrestrup, programchef for Design på KEA.

- Høreapparater er blevet usynlige, og det bliver denne her teknologi også i og med, at du går med den på kroppen som et smykke, siger hun.

Det betyder, at designobjekter fx også kan træde ind i sundhedssektoren og måle patientens tilstand.

Store forventninger til markedet

Eleverne har gennem syv ugers designproces benyttet brugerdreven innovation, hvor de har hørt om brugernes behov og problemer, været i dialog med brugere undervejs og fremvist deres tanker og justeret produkterne ud fra feedback.

Sidste år samarbejdede KEA med det finske firma Suunto, der er verdenskendt for at lave avancerede sportsure. I år er det DELTA Idemolab, der samtidig vil hjælpe de mest lovende af de 11 smykkeprojekter med sparring og konsulenttimer, så ideerne kan komme ud at leve.

Branchen forventer, at markedet for wearables bliver tredoblet inden 2019, ligesom en prognose fra USA siger, at 1,5 millioner mennesker i USA i 2022 er beskæftiget med wearables.

Efter sommerferien opretter KEA et decideret wearables laboratorium, så de studerende meget lettere kan udforske området. Det sker netop, fordi området spås så stor en fremtid, at man må forvente, at mange af de studerende senere vil komme til at arbejde med wearables.

- I Danmark er vi kendt for netop at lave design, der er enkelt og smukt, og tilført teknologi og giver det et meget større spektrum at arbejde indenfor, siger Mette Harrestrup.

En øjenåbner at komme ud af comfort zone

De studerende skal i praktik i næste semester, men gruppen, der har udtænkt armbåndet til epileptikere, håber i løbet af efteråret at kunne pitche deres ide til virksomheder, forklarer Amalie fra gruppen.

De tre studerende fik en øjenåbner, da de besluttede sig for at udvikle noget, der skal gøre livet nemmere for mennesker, der har en kronisk lidelse, for det var en tur uden for deres normale ’comfort zone’ og viser, at mulighederne er enorme.

De delte spørgeskemaer ud, sendte efterlysning ud på Facebook og talte med en sygeplejerske, der fik rettet gruppens fokus hen på unge mennesker, der skal lære at leve med deres egen sygdom uden, at forældre styrer deres medicin og hverdag, blandt andet fordi de voksne har svært ved at give slip på barnet af frygt for, at der skal ske det noget.

- Der findes tilsvarende armbånd, men det er velcro og plastik – og det er ikke æstetisk kønt. Vi vil gerne træde væk fra noget, der har et medicinsk udseende; hjælpeagtigt. Og det har vi gjort med armbåndet og de supplerende armbånd uden teknologi i, siger Amalie.

- Vi har talt med unge kvinder, og de er meget optaget af, hvordan de ser ud især i teenageårene. Og derfor er der et stort behov for ikke at skille sig ud. De går med de samme solbriller og jeans. Og så har de ikke lyst til at have et stort plastikarmbånd, der tydeligt siger, at man er anderledes end alle andre, siger hun.