BILLEDER Smart-smykker skal gøre livet magisk

Smykkedesignere på Københavns Erhvervsakademi blev udfordret af finske Suunto til at udvikle smykker med indbygget teknologi.

  • Ego er et armbånd, der indeholder dine personlige minder, som i hverdagen gør dig glad og motiverer dig til at være dit bedste jeg. Det er især billeder og tekster, der motiverer folk, mener smykkedesignerne. Gennem en app kan du uploade dine billeder og tekster, og undervejs i dagens løb kan du få dem vist på fx en væg. Der er også indbygget en alarmfunktion, så du på et bestemt tidspunkt af dagen, får armbåndet til at vibrere og minde om, at du skal gøre et eller andet. (Foto: © Hanne Kokkegård - DR Videnskab, Hanne Kokkegård - DR Videnskab)
  • Med Valo kan du låse din position med GPS – fx et hotel, teltlejr med mere – og bare gå ud i byen eller naturen og ikke bruge kort eller mobil , men bare opleve nuet. Når du skal hjem igen, trykker du på knappen, og så guider smykket ved hjælp af lyssignaler - som et kompas – dig i retning af udgangspunktet. Der er også indbygget en følelsesmæssig funktion, så den kan vise med lyssignaler, hvor dine kære er i verden. (Foto: © Hanne Kokkegård - DR Videnskab, Hanne Kokkegård - DR Videnskab)
  • Frame er en broche med et indbygget microkamera. Du indstiller via en app kameraet til at tage fotos med et vist tidsinterval. På den måde fanger du nuet, samtidig med at du er helt til stede i oplevelsen og ikke skal bruge tid på at tage fotos. Bagefter har du minderne på fotos. (Foto: © Hanne Kokkegård - DR Videnskab, Hanne Kokkegård - DR Videnskab)
  • Existence kan måle puls. Når du har det på og oplever en vild fornemmelse – et specielt øjeblik som at blive mor eller gift eller andet, trykker du på smykket og låser oplevelsen i smykket. Når du så oplever samme vilde følelse igen, lyser smykket op. Og det minder dig om det specielle øjeblik. Smykket kan fx gå i arv til dine børn.
  • Palo er et sæt øreringe, du kan have på, hver gang du træner. Og så måler det puls. På forhånd har du fået målt din makspuls og lagt den ind via en app, og når du så træner, giver øreringene et diskret signal, når du når den ønskede puls. Derhjemme kan du via app’en se, hvordan træningsintensiteten har været. Du kan også følge din puls i løbet af dagen, og få et signal, hvis du bliver stresset og pulsen stiger markant. - Vi fandt ud af i vores undersøgelse, at det eneste smykke, som kvinder har på hele dagen, er øreringe. Dem glemmer de at tage af, når de træner. Derfor er det smart, siger Julie Laj Jensen. (Foto: © Hanne Kokkegård - DR Videnskab, Hanne Kokkegård - DR Videnskab)
  • Unelma er et smykke, der skal være med til at skabe et online community for kvinder inden for fx sport, så du kan se, hvor andre er. Og mødes og træne sammen med dem. Smykket kan også give dig notifikationer hver gang en person i dit netværk opnår sin drøm eller mål. Det skal så motivere dig til også at nå dit eget mål. (Foto: © Hanne Kokkegård - DR Videnskab, Hanne Kokkegård - DR Videnskab)
  • Recapture er et armbånd med en pulsmåler og en GPS indbygget. Du kan via app’en opsamle pulsen under en skøn eller vild oplevelse, og så kan du efterfølgende overføre pulsmålingen og ved hjælp af 3D-print kreere et nyt smykke (vedhæng, armbånd eller ring), der viser oplevelsen. (Foto: © Hanne Kokkegård - DR Videnskab, Hanne Kokkegård - DR Videnskab)
  • Moderne kvinder er meget travle og ikke så gode til at passe på sig selv og forkæle sig selv. Smykket skal minde dig om at forkæle dig selv. Smykket kan vibrere, og så har du via en app bestemt dig for, hvad du skal huske at gøre på et bestemt tidspunkt, hvor du så trykker, når du har gjort det. Smykket synkroniserer med app’en, så du via den kan se, hvad du har gjort mest og mindst. Og hvornår og hvad du har misset. (Foto: © Hanne Kokkegård - DR Videnskab, Hanne Kokkegård - DR Videnskab)
  • Det har været en udfordring for de studerende på smykkedesign at arbejde med teknologien. Men de er godt tilfredse med resultaterne. Samtidigt var det sjovt at samarbejde med Computer Science om smykkerne, fortæller de.
  • Onsdag den 27. maj var der modeopvisning og udstilling på KEA, hvor techsmykke-holdet og et andet hold, der havde arbejdet med perler, viste deres smykker frem.
1 / 10

Vi kender til apps og løbeure, der holder styr på puls og tempo. Men hvad med en ørering, der giver et signal i øret, når du når makspulsen? Eller et armbånd, der navigerer dig hjem, når du er på ukendt vej?

Smykkedesign-studerende fra Københavns Erhvervsakademi, KEA, har puttet teknologi ind i otte nye smarte smykker, der skal gøre det sjovere og bedre at være kvinde.

De studerende fik stillet opgaven af det finske firma Suunto, der mest er kendt for teknologiske ure til ekstremsport. Men firmaet er på udkig efter nye målgrupper og nye produkter, og man har store forventninger til 'wearable technology' inden for smykker.

Tænk magisk og let og opløftende

Kravet var, at smykkerne skal være magiske, lette at bruge, og noget som får kvinder til at føle sig veltilpas og til stedet i nuet.

På KEA har de studerende på Smykker, teknologi og business med hjælp fra studerende på Computer Science kombineret 3D-print, programmering, laserteknologi og traditionelt smykkehåndværk, og der er kommet otte meget forskellige tech-smykker ud af projektet.

Der er tale om prototyper, der kan vibrere og lyse for at demonstrere, hvordan de virker. Derimod har man ikke udviklet de nødvendige apps, der skal samarbejde med smykkernes teknologi.

Nyt at designe hule smykker til teknologi

De studerende har selv betalt for produktionen af smykkerne. Og projektet skal inspirere Suuntos egne designere i deres arbejde. Det er uvist, om nogle af de otte smykker bliver sat i produktion.

Julie Laj Jensen går på 4. semester på KEA. Hun har været med til at udvikle øreringe, der måler puls.

- Vi arbejdede med pulsmåling. Og vi fandt ud af, at det fungerede rigtig smart på ørene, men smykkerne skulle også sidde fast og ikke virke generende. Samtidigt var det en udfordring at designe et smykke rundt om noget. Normalt er tingene ikke hule, siger hun.

Morgendagens smykker er teknologiske

Lige nu er omkring 200 firmaer verden over inde på markedet for wearable technology - teknologi man kan tage på. Og man regner med, at omsætning på verdensplan om 10 år er på 70 milliarder US dollars (Kilde: Inhorgenta, Munich, 2015).

Suunto forventer derfor en rivende udvikling.

- Størrelsen på teknologi fortsætter med at skrumpe og tage nye former. Mobiltelefoner bliver ikke længere kun brugt til at ringe og sms'e med. I dag bruger vi dem til at læse og se nyheder på, lytte til musik, købe ting og endda opbygge relationer, forklarer Suuntos designchef Antti Kujala til dr.dk/viden.

- Lignende revolution sker der med ure og andre wearables. Det er meget interessant at se, hvordan vores egen adfærd udvikler sig sammen med den teknologiske udvikling, siger han.