Bitcoin-børs forsvinder fra nettet med milliarder

Børsen MtGox gik natten til tirsdag offline, efter at have mistet digitale mønter, bitcoins, for milliarder. Japanske myndigheder afviser at hjælpe.

MtGox-børsen stod på et tidspunkt for 80 procent af alle transaktioner i bitcoins. (Foto: REUTERS/Jim Urquhart)

Bitcoin-børsen Mt. Gox, der engang var den største handelsplads for de den virtuelle valuta, bitcoin, brød natten til tirsdag endelig sammen efter længere tids krise.

Børsen forsvandt i nat fra nettet, efter at have fået stjålet op mod 750.000 bitcoins til en værdi af godt 375 millioner dollars – over to milliarder kroner. Det viser en intern redningsplan, der slap ud umiddelbart inden børsen gik under.

MtGox har gennem længere tid haft lukket for udbetalinger af bitcoins og rede penge, og nu må ejerne af de store værdier konstatere, at de er tabt.

Ingen vil hjælpe

Når en bank krakker herhjemme, dækker indskydergarantifonden de første 750.000 opsparede kroner. En sådan beskyttelse nyder bitcoin-ejerne ikke, og de japanske myndigheder afviste i går at blande sig i nedsmeltningen. Den japanske centralbank har tidligere afvist at redde den kriseramte bitcoin-børs. Japan anerkender ikke bitcoins som en møntfod.

Selv om børsen er nedsmeltet kører selve bitcoinsystemet ufortrødent videre, og bitcoins kan fortsat købes og sælges på andre børser, herunder den europæiske bitstamp.net. På denne børs er kursen dog faldet som en sten her til morgen, hvor en bitcoin inden for få timer har tabt 20 procent af sin værdi.

Det var en teknisk fejl i den måde, systemet håndterer transaktioner på, der angiveligt fik jorden til at skride under den tidligere hovedbørs for bitcoins. Den påståede fejl gjorde det muligt for fremmede at dirrigere bitcoins andre steder hen, end der, hvor de gerne skulle være endt.

Narkosite også lukket efter tyveri

Tidligere har narkohandelspladsen Silk Road 2 måttet dreje nøglen om efter på samme vis at have fået stjålet alle de bitcoins, folk havde skudt ind for at kunne handle stoffer.

Oveni problemerne med uautoriserede transaktioner, blev bitcoin-børserne efterfølgende ramt af et såkaldt DDoS-angreb, hvor netstederne blev oversvømmet med net-trafik og tvunget i knæ.

Flere lande har advaret mod brugen af bitcoins, fordi systemet anses for at være for usikkert. Blandt andet har Kina forbudt landets finansielle sektor at behandle bitcoins, og Rusland har erklæret, at mønterne givetvis er ulovlige. Senest har også Israel advaret mod dem – og det danske Finanstilsyn har advaret om, at danske investorer kan risikere at miste alt.

Det er foreløbig uvist hvor mange danskere, der har mistet penge på nattens nedsmeltning.

Findes kun på nettet

Bitcoin-mønterne findes kun på nettet, hvor de eksisterer som en del af et lukket, autonomt betalingssystem, som hverken banker eller nationer står bag. Systemet har ikke nogen central instans, og ingen bakker mønterne op.

Der er loft over hvor mange mønter, der nogensinde kan komme i omløb, og skabelsen af dem sker via tunge computerberegninger, foretaget af systemets egne deltagere.

Bitcoins har eksisteret siden 2009, men først i 2013 begyndte kursen at stige fra i begyndelsen ganske få dollars, til pludselig 1.200 dollars i slutningen af november. Bitcoins blev for nylig handlet helt ned til under 100 dollars på MtGox-børsen.

Facebook
Twitter