Bitcoin-iværksætter skal i fængsel

Medvirken til hvidvask og relationer til narkomiljøet på nettet koster nu bitcoin-entrepenøren Charlie Shrem en lang tur bag tremmer.

Bitcoins har fået flere legale anvendelsesmuligheder det seneste år, men der er stadig mange narkorelaterede sager (Foto: MARK BLINCH)

Det kommer til at koste bitcoin-iværksætteren Charlie Shrem to år i fængsel, at han deltog i hvidvask af de penge, der flød ind og ud af det nu lukkede narko-site Silk Road.

Det meddelte Shrem selv i går via twitter.

Sagen var en tilståelsessag, og det var derfor alene strafudmålingen, der stod tilbage i den langvarige sag. Den 25-årige Shrem var indtil for et års tid siden en af spidserne i bitcoin-miljøet, og han stod bag Bitinstant-systemet, der skulle gøre det lettere for almindelige mennesker at købe bitcoins i fysiske butikker.

Shrem blev anholdt i lufthavnen i New York i begyndelsen af året og sigtet for medvirken til hvidvask af over en million dollars ind og ud af bitcoin-systemet.

Kursen kollapsede

Den virtuelle møntfod har været stærkt omtalt det meste af 2014, efter at den for lidt over et år siden steg eksplosivt i værdi, for derefter at kollapse til en fjerdedel af kursen. En bitcoin fås netop nu for 331 dollars mod 1200 dollars for et år siden.

Bitcoin er en såkaldt kryptovaluta, der kun eksisterer på nettet i et gennemtænkt, lukket system, som ikke har nogen central enhed - og altså heller ikke nogen nationalbank.

Selv om den meget diskrete møntfod ofte sættes i forbindelse med narkokriminalitet, findes der også lovlydige anvendelsesmetoder - men sagen mod Charlie Shrem er blot den første af flere sager om bitcoinrelaterede narkohandel.

Flere sager på vej

Silk Road var en eBay-lignende handelsplads for narkohandlere, der kun fandtes på det anonyme Tor-netværk. Handlende betalte et mindre gebyr for transaktioner, der kun foregik i bitcoins. Den formodede bagmand, Russ Ulbricht, tjente - ifølge sigtelsen - svimlende millionbeløb på handlen på Silk Road. Sagen mod ham begynder først i 2015, men amerikansk politi har over et par omgange solgt de mange konfiskerede bitcoins på auktion.

Siden lukningen af Silk Road i 2013 er der opstået mange nye kopier af sitet, hvoraf mange blev lukket for nylig under en kombineret FBI/Europol-aktion.

Oprindelig havde anklagemyndigheden krævet 30 års fængsel til Shrem.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter