Bitcoins stiger stadig voldsomt i værdi

Den samlede værdi af den digitale valuta Bitcoin rundede for få dage siden 1 milliard dollars. Men kan man stole på en helt fri valuta, der er umulig at spore?

For to år siden kunne man købe én bitcoin for 87 amerikanske cent. I dag har kursen ramt 144 dollar for én BTC, som er enhedsbetegnelsen for Bitcoins. Væksten på over 1000 procent har betydet, at den digitale valutas samlede værdi rundede 1 milliard dollar for få dage siden.

Den eksplosive vækst har fået folk til tasterne overalt på internettet. Alt fra små nørdede tech-blogs til respekterede nyhedstjenester som The Economist og Forbes følger udviklingen tæt, og der findes mange meninger om Bitcoin. Afhængig af hvor man læser, findes der alt fra lovprisninger til advarsler mod den digitale valuta.

Udenom stat og bank

Bitcoin er en digital valuta, der er drevet af et peer-to-peer netværk. Det vil sige, at der ikke er nogen central instans, der styrer valutaen - den skabes og uddeles løbende blandt brugerne selv ved hjælp af et stykke software, der bygger en algoritmisk formel.

Udvekslingen af bitcoins mellem brugerne sker ved hjælp af digitale pseudonymer. Hver bruger har et digitalt pseudonym, og på den måde er transaktionerne 100 procent anonyme. Ingen andre end de to parter er involveret i transaktionen, og det eneste der registreres, er pengenes ejerskifte.

Tempoet som bitcoins skabes i, bliver mindre jo flere bitcoins der findes, og fordi antallet af bitcoins er forudbestemt til 21 millioner, så er valutaen praktisk talt immun overfor inflation. En stigende efterspørgsel afhjælpes ved at dele én BTC op i mindre bider helt ned til 8. decimal.

Åbner op for helt ny økonomi

Det er især det totale fravær af stat og bank, der har tiltrukket stor opmærksomhed. I en tid, hvor tilliden til økonomien i flere lande er på sit laveste, bliver bitcoin i nogen kredse ophøjet til en idealistisk løsning på bankernes og statens monopol, men det kan have mere jordnære fordele for den helt almindelige forbruger.

- Den almindelige forbruger ville kunne nyde godt af, at der nærmest ikke er nogen gebyrer på betaling over internettet, og man er ikke i fare for at blive udsat for dankortsvindel, fortæller Lasse Birk Olesen, der er indehaver af Bitcoin Nordic, som veksler penge til bitcoins.

Værdien af en hvilken som helst valuta bygger på tillid, og erkendelsen af, at to parter mener den er noget værd. Og det er her, at bitcoin har høstet meget kritik, for der er stadig bekymring for at en person i kullisen trækker stikket og brugerne står med skægget og deres investerede penge i postkassen. Men Lasse Birk Olesen stoler fuldt og fast på at systemet fungerer.

- Jeg vil hellere stole på et en valuta, der hviler 100 procent på en matematisk formel, i stedet for en pengepolitik, der er forvaltet af en nationalbank og politikere, siger Lasse Birk Olesen, men pointerer, at Bitcoin endnu er et ungt system, som bør testes mere før man benytter det til alle transaktioner.

Handel med pizza, heroin og rifler

De seneste succeshistorier peger i retningen af, at bitcoins i højere grad kunne blive et alternativ til fysisk valuta. Senest har en canadisk mand sat sit hus til salg, og været villig til at give en klækkelig rabat, hvis køber betalte i bitcoins. Hjemmesiden Pizza For Coins giver sine brugere lov til at bestille Domino's Pizza for bitcoins, og der er flere tjenester på vej.

Før offentligheden for alvor fik øjnene op for bitcoins, var valutaen bedst kendt som betalingsform på det sorte onlinemarked New Silk Road, hvor man kan købe alt fra heroin til maskinpistoler over internettet. Medierne fik øjnene op for historien, men misbruget af anonym betaling bør ikke stå i vejen for de gode ting, som bitcoins kan tilføre, mener Lasse Birk Olesen.

- Anonymiteten som bitcoins giver på nettet, er den samme som kontanter giver i det virkelige liv. Og ligesom kontanter misbruges, så kan bitcoins også misbruges. Sådan var det også med internettet, da det kom frem, men i dag er ingen i tvivl om, at internettet har bragt mere godt med sig end skidt, siger Lasse Birk Olesen.

Nørrebro klipning for bitcoins

I Danmark har bitcoin-bevægelsen haft tilhængere siden starten i 2009, og nu er en lille gruppe af internetbutikker begyndt at modtage bitcoins som betaling for varer. Bitcoin er den første succesfulde implementering af digital valuta, men selve idéen har eksisteret i mange år, og Lasse Birk Olesen tror ikke, at den vil forsvinde igen.

- Hvis bitcoin af en eller anden grund kollapser, er jeg sikker på, at man vil opfinde en ny digital valuta baseret på samme princip.

Harddisken på P1 fortæller mere om digitale valutaer. Henrik Føhns er blandt andet er på besøg hos en frisør på Nørrebro i København, der tager i mod bitcoins til gengæld for en klipning.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk