Bittert slagsmål mellem eBay og bilsøgemaskine optrappes

Konflikten mellem eBay og den danske bilsøgemaskine Autouncle om retten til at bruge data fra annoncer for brugte biler i Danmark optrappes påny. Brancheforening er bekymret.

eBay og Autouncle tørner nu igen sammen i sagen om bilannoncerne. Sagen knopskyder nye forbudsbegæringer. (Foto: XAVIER LEOTY © Scanpix)

Den langvarige konflikt mellem eBays danske selskaber og iværksættervirksomheden Autouncle får nu yderligere et hak opad.

Tirsdag tørnede parterne sammen i Vestre Landsret i endnu en af det efterhånden ganske omfattende morads af retssager og fogedforbud mod Autouncles metoder med sin søgemaskine over det danske marked for brugte biler.

eBay mener, at søgemaskinen skader selskabets danske forretninger, og at den har 'snyltende karakter', fordi den delvist bygger på data, eBay mener er deres.

Selv om konflikten nu har kørt i over to år, er den langt fra kommet nærmere en løsning - tværtimod har eBay for nylig påny begæret endnu et fogedforbud mod Autouncle, der dermed må i retten flere gange i løbet af juni i forskellige sager.

Bombardement af sager

- Det føles som et bombardement, der handler om at få os skubbet helt ud af markedet. Det er svært at være den lille, for det kræver mange ressourcer og penge hele tiden at skulle forsvare sig, siger Johan Schjødt, der er stifter af Autouncle.

eBay oplyser til dr.dk, at selskabet ikke vil kommentere sagerne, før de er afsluttet.

Balladesagerne omhandler Autouncles bilsøgemaskine og de data, der dukker op i søgeresultaterne, når man leder efter biler. Virksomheden, der i 2013 modtog e-handelsprisen, har udviklet et værktøj, der hele tiden scanner markedet for brugte biler i Danmark.

Ved at taste nogle få data ind om en given bilmodel og årgang, kan søgemaskinen på få sekunder fortælle, om prisen er i orden i forhold til andre tilsvarende biler. Klikker brugerne sig videre fra søgeresultaterne, bliver de sendt over til annoncen for den pågældende bil på forhandlerens eget netsted.

Hvem ejer data?

Det er netop den kontinuerlige scanning af bilannoncer, der har vakt eBays vrede. Den amerikanske virksomhed ejer i Danmark blandt andet Den Blå Avis, Bilbasen.dk og endelig værktøjet bilinfo.dk, som forhandlere bruger til at oprette annoncerne.

Sidste år fik eBay rettens ord for at Autouncle skal stoppe med at scanne annoncer på Bilbasen.dk og en række øvrige netsteder - en praksis, eBay har hævdet er skadelig for deres forretning, fordi Autouncle hermed snupper en del af den trafik og dermed også de indtægter, der ellers ville være tilfaldet Bilbasen.

Afgørelsen tvang i første omgang den lille virksomhed i knæ, men Autouncle rettede ind, og fandt i stedet på at intensivere scanningen af bilforhandlernes egne hjemmesider for mange af de selvsamme annoncer, som findes på eBays netsteder. Men også dette udløste en begæring om håndhævelse af fogedforbud og konfiskering af Autouncles IT-udstyr. eBay angiver her, at Autouncle slet ikke må scanne annoncer, der er oprettet med eBays værktøjer - uanset hvor på nettet, de ligger.

FDIH er bekymret

Dette afviste retten imidlertid og erklærede, at Autouncles metode ikke var en overtrædelse af det oprindelige forbud. Afgørelsen blev kæret, hvorefter eBay anlagde en ny, supplerende forbudssag om scanning af data på forhandlerhjemmesider, der også kommer for retten i juni.

Den langvarige konflikt vækker bekymring hos FDIH, der er brancheforeningen for de e-handlende med både eBay og Autouncle som medlemmer. Her peger direktør Annette Falberg på, at sagerne vidner om, at der mangler tydelige regler på området.

- Sagen bekymrer mig, fordi jeg er nervøs for, at juraen på området ikke er fulgt med udviklingen. Jeg tror, vi vil se mange flere af denne slags sager, netop fordi mange af de nye virksomheder, der etableres lige nu er tjenester, der bearbejder og baserer sig på eksisterende data. Og vi mangler generelle regler og præcedens for ejerskabet og genanvendelse af data, siger hun.

Boligannoncer må gerne scannes

Sagen havde i 00'erne en forløber i konflikten mellem Bolig-søgemaskinen boliga.dk og Dansk Ejendomsmæglerforening, der driver boligsiden.dk.

Også her scannede boliga.dk boligsidens boligannoncer og lavede prissammenligninger og statistik om liggetider og prisfald. Sagen endte med at ejendomsmæglerne til sidst måtte bøje sig og lade boliga.dk scanne annoncerne.

Sagerne kan dog ikke sammenlignes direkte - ejendomsmæglerne sælger boliger, men eBay sælger ikke biler, kun annoncer og it-værktøjer.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter