Branchefolk: Apple kan give lynhurtige betalinger dansk gennembrud

Hvis Apple satser på NFC-teknologien, vil det blåstemple og sætte fart på udbredelsen af kontaktløse betalinger.

Hvis Apple vælger at integrere NFC i sine telfoner, så vil det være den endegyldige blåstempling af teknologien som betalingsform. (© Point)

Flere medier rapporterer, at Apple har indgået aftaler med de største kreditkortudbydere, med henblik på at gøre iPhone til et betalingsmiddel.

Betalingerne skal angiveligt foregå via en NFC-chip, som vil blive bygget ind i næste generation iPhone, som præsenteres d. 9 september.

Hvis oplysningerne holder stik, vil det blive taget særdeles positivt imod af Danmarks to største leverandører af betalingsterminaler, Point og Nets.

Apple kan give NFC sit endelige gennembrud

Udbredelsen af NFC har taget længere tid, end branchen havde håbet på. Derfor er der hos begge firmaer enighed om, hvad Apples mulige entré på betalingsmarkedet og tilslutning til NFC, vil betyde.

- Apples indtræden på markedet kan være med til at give NFC sit endelige gennembrud, siger Chris Lund-Hansen, administrerende direktør for Point i Danmark, som leverer over 50 procent af de betalingsterminaler, der står i de danske butikker.

Hos den anden helt store spiller på det danske marked, Nets, er man enige i, at Apple kan fjerne den skepsis, der har været overfor NFC som betalingsform.

- Hvis Apple kommer med, er det et entydigt signal om, at NFC er den rigtige teknologi, og det vil give NFC den endegyldige blåstempling, siger Kristian Thure Sørensen, Senior Manager hos Nets med ansvar for mobilbetalinger.

NFC er fast inventar i nye terminaler

Netop NFC (Near Field Communication) er en teknologi, som begge firmaer har satset hårdt på.

I forbindelse med en sikkerhedsopdatering af betalingsterminalerne i Danmark, er en lang række af landets terminaler blevet udskiftet. Og alle nye terminaler fra de to altdominerende firmaer, er bygget til at kunne tage NFC-betalinger.

På landsplan estimerer Chris Lund-Hansen, at mellem en tredjedel og halvdelen af alle terminaler kan modtage NFC-betalinger i dag.

Kristian Thure Sørensen fortæller, at alle Nets' nye terminaler, der ikke allerede accepterer NFC-betalinger, kan komme til det ved hjælp af en simpel softwareopdatering. Hardwaren er altså klar.

NFC-betaling sparer tid

Og der er i særdeleshed en rigtig god grund til, hvorfor den kontaktløse betaling giver mening, frem for de nuværende løsninger med betalingskort og PIN-kode. Man kan spare tid. En ultrakort nærkontakt mellem en NFC-chip og en NFC-terminal er nemlig alt, hvad det kræver at lave en transaktion.

- Selvom de nye terminaler er blevet hurtige, tager hele processen med kort og pinkode stadig i omegnen af 15 sekunder. Med et NFC-kort uden PIN-kode, tager det ca. 1 sekund, forklarer Points administrerende direktør.

Hos Nets fremhæver Kristian Thure Sørensen også balancen mellem sikkerhed og brugervenlighed, som NFC-betalingers helt store styrke.

Betaling med NFC-chip eksisterer allerede i Danmark.

NFC-betalinger eksisterer allerede i Danmark.

Flere musikfestivaler - blandt andet Roskilde - har forsøgt sig med betalingsarmbånd med NFC i, og Danske Bank har nu udstedt over 30.000 Mastercard Direct-kort, som kan bruges til at lave kontaktløse betalinger med, og flere andre danske banker er på vej.

Den nye type MasterCard gør det muligt, at købe for op til 200 kroner uden at skulle bruge pin-kode, og derfor gør det det virkelig nemt og hurtigt at betale for en kop kaffe eller to øl.

Kontanter bliver den store taber

Hvis Apple lancer NFC-betaling i næste uge, burde det ifølge både Nets og Point teoretisk være muligt, at danskerne kan betale med deres iPhone allerede inden udgangen af 2014. Men det kræver, at Apple har aftalerne på plads, og at de anvender de standarder, der er i markedet, og ikke - som det før er set - vælger at gå deres egne veje.

I det hele taget er det på nuværende tidspunkt helt uklart, hvordan Apple har tænkt sig at deres betalingsløsning skal fungere, og det er derfor også uklart, om det er banker eller andre betalingsudbydere, der skal føle sig truet af Apple.

Dog er Kristian Thure Sørensen ikke bleg for at udpege en stensikker taber, hvis NFC-betalinger for alvor fanger an: Gode gammeldags kontanter.

- Jo mere effektiv elektronisk betaling, jo færre kontantbetalinger vil der være. Hurtigheden er med til at drive antallet af transaktioner op, og alle erfaringer viser, at det er en teknologi folk tager hurtigt til sig, siger han.