Brinkmann og it-ekspert: Selve samfundet bliver sårbart overfor hacking

It i alting giver smart styring af komplekse systemer. Men vigtig infrastruktur bliver langt mere udsat, end folk er klar over, siger førende dansk it-ekspert.

Bekymringen bliver bragt op af psykolog Svend Brinkmann i radioprogrammet Brinkmann på P1 om ”it i alting”.

- Der er en masse ting, der ad små skridt bliver sikrere og sikrere. Men alle de her små skridt henimod større sikkerhed, kan det risikere på længere sigt og i en større målestok faktisk at skabe nogle helt nye former for risici? spørger Svend Brinkmann.

Brug for større opmærksomhed

Datalogiprofessor Kim Guldstrand Larsen fra Aalborg Universitet arbejder selv med at forbinde store fysiske systemer med software.

Han ser en oplagt trussel i udviklingen, og opfordrer til større opmærksomhed.

- Det er ikke anerkendt nok. Folk indser ikke, at det faktisk er kæmpe risici, som vil kunne ramme os som samfund, advarer han.

Kim Guldstrand Larsen understreger, at det ikke kun handler om enkeltpersoners sikkerhed, eller om at konkrete apparater som mobiltelefoner og computere er udsat for angreb.

Kritisk infrastruktur på spil

- Det er alle mulige store infrastrukturer med software i. Det kan være vand- og energiforsyningen og andre ting, vi afhænger af. De kan blive hacket, og så kommer vi til at mærke det, siger datalogiprofessoren.

Svend Brinkmann drager paralleller til sociologers snak om ”risikosamfundet”, hvor vores forsøg på at gardere os mod farer i sig selv ender med at blive risikable.

- Vi har automatiseret, og vi har kæmpe mængder af data om alt muligt. Pludselig bliver det hacket, og så viser det sig, at alle vores små gradvise skridt henimod øget sikkerhed er vand ved siden af den usikkerhed, der åbner sig, når nogen trænger ind og kan kontrollere systemet udefra, siger Svend Brinkmann.

Utrættelig teknologi

Selv om datalogen Kim Guldstrand Larsen anerkender, at der følger risici med, fastholder han ambitionen om at putte it ind i alting, hvor det giver mening. Fordi teknologien på nogle punkter er os overlegen.

- Computere bliver fx ikke trætte. Det gør mennesker, fastslår han.

Kim Guldstrand Larsens egen forskning sigter mod at gøre fremtidens it bedre til at håndtere den voksende kompleksitet, vi omgiver os med. Og gøre det med fokus på sikkerhed.

- ”Cyberfysiske systemer” lyder meget futuristisk, men det er allerede hverdag i dag, hvor computere og små stykker software overvåger og styrer en eller anden fysisk virkelighed. Det kan være vores energinet, vores biler, vores køleskabe eller mikrobølgeovn, forklarer professoren.

- God gammeldags ingeniørkunst bliver nu mødt af, at der skal software ind i det. Faren består i, at alle de her ting kommer på nettet. Og så er der muligheder for, at de bliver hacket, forklarer han.

En fotocelle er ikke intelligent

Teknologiens berettigelse ligger til gengæld i at kunne hjælpe os til at træffe de rigtige beslutninger. Og gøre det hurtigere, end vi selv er i stand til.

- Jeg tror, vi vil se al mulig assistance i sikkerhedskritiske situationer, hvor vi vil få rigtig meget glæde af, at der er nogle algoritmer, som støtter dig og træffer beslutninger på dine vegne. Det er der allerede i fly i dag. Hvis to fly er på kollisionskurs, tager det automatiske system over. Du kan ikke som menneske nå at tænke og reagere hurtigt nok, siger han som eksempel.

Svend Brinkmann opponerer umiddelbart mod at tillægge maskiner menneskelige egenskaber.

- Det er der en tendens til, at vi gør. Fx når vi siger, at de kan beslutte ting, eller at de er intelligente. En fotocelle træffer fx ikke en beslutning om at åbne døren, når jeg bryder strålen.

- Men på et eller andet tidspunkt bliver de her systemer måske så komplicerede, at de faktisk træffer beslutninger og er intelligente, erkender Svend Brinkmann.

Læs mere om "Brinkmann på P1" og hør udsendelserne her.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk