Brugerne har talt: Her er det nye ord for "gratistjenester"

For to uger siden efterlyste vi et nyt ord til at beskrive tjenester som Facebook og Google, der ikke tager sig betalt med penge men samler vores data istedet.

Det kan godt være vi ikke har kontanter eller kreditkort fremme, men vi betaler alligevel... (Foto: © Anders Høeg Nissen, dr)

Vi kender dem godt - "gratistjenesterne."

Apps og tjenester, der siger de ikke koster noget, og som vi downloader uden at blinke, eller bruger på livet løs i vores browsere.

Men gratis er det altså ikke.

For selvom vi ikke betaler for Facebook, Gmail, Twitter og alle de hundredevis af andre programmer ved at hive penge op af lommen, så koster tjenesterne alligevel når firmaerne bag samler massevis af data om os og vores adfærd.

Og hvilket ord skal vi så bruge om den slags tjenester?

Vores data samles og sælges

Vores data bliver typisk brugt af firmaerne selv til at vise os annoncer, eller som bliver solgt videre til såkaldte datakøbmænd, som så sælger dem videre til annoncører.

Det er en praksis som er helt normal, men som i stigende grad vækker bekymring, både samfundsmæssigt og for den enkelte, der ikke bare får truet sit privatliv, men også risikerer at data kan havne i kriminelles hænder.

Nicolai Franck efterlyste i en kommentar på dr.dk/viden for et par uger siden et nyt ord som man kunne bruge istedet for gratistjenester, i håbet om at gøre det tydeligt for alle, at vi altså i dén grad betaler for tjenesterne - også selvom vi ikke har kreditkortet oppe af lommen.

Masser af forslag til nye ord!

I sidste uge gentog vi efterlysningen i Harddisken på P1, og dét gav bonus. Der er kommet rigtig mange gode og kreative forslag, og tusind tak for det!

Vi kan ikke gennemgå dem allesammen, men her er et lille udvalg.

Og til sidst afslører vi det forslag, som flest skrev med, og som må siges at være den foreløbige vinder!

Snyltere og vampyrer

Edith lagde ud med det mundrette "betalingsfri," som jo er nemt at forstå, men på den anden side måske underspiller handelen med data.

Julie og flere andre har foreslået ordet "snylterapp," mens både Torben og Martin stemmer på det beslægtede "varmpyr-app." Og så er der jo tonet rent flag!

Andre bevæger sig i krydsfeltet mellem dansk og engelsk med ord som "fake-free" (Michael) eller det forholdsvis nøgterne "Payment-by-tracking-tjenester" (Lasse).

Jakob ryger næsten i det filosofiske hjørne med sit forslag. Han skriver:

- Man betaler med noget af sin sjæl. Så jeg foreslår “soul money”, som bruges i handlingen “soul pay.” På dansk er det sværere, men “sjælepenge” og “sjælebetaling” kan selvfølgelig bruges.

Helt nye blandings-ord som snapp, graapp og grata

Der er mange som forsøger sig med sjove sammenstillinger af ord.

Jens foreslår fx "snapp":

- På den måde har man dels bibeholdt noget af app-navnet og samtidig indikerer forstavelsen vel noget om hvad der foregår?

Torben mener man bør sammentrække 'gratis' og 'data' til "grata-tjenester.", og Lasse er i samme spor med ordet "datalings-tjeneste", som selvfølgelig trækker på 'data' og 'betaling.'

Det hjemmestrikkede ord "graapp", som kommer fra Jens Peter, peger naturligvis på en app, der 'grapper' vores personlige data.

Men vinder-ordet er...

Det ord, som flest har foreslået er dog "databetaling" - fuldstændig oplagt og lige ud af landevejen.

"Databetaling" udmærker sig blandt andet ved at det jo snildt kan bruges foran både tjeneste, app og spil.

Vi kan selvfølgelig ikke garantere at ordet bliver en naturlig del af det danske sprog eller havner i den Store Danske Ordbog lige med det samme.

Men hvis vi allesammen gør en indsats, så kan vi måske gøre det til noget vi siger til hverdag og minde hinanden om, at der sjældent er noget i den moderne digitale verden som er HELT gratis...

Så prøv at bruge ordet "databetaling" mindst én gang denne uge.

God fornøjelse!