Computer til 230 kroner får gratis Windows 10

Mini-computeren Raspberry Pi, som er udviklet til brug i skoler og kun koster 35 dollars, er netop præsenteret i en version 2, der også skal udrustes med Windows.

(© Raspberry Pi Foundation)

Den lille, skrabede - men voldsomt populære - mini-pc Raspberry Pi er netop kommet i en version 2, der udover at have fået flere computerkræfter også skal kunne køre en særligt udviklet og gratis version af Microsofts Windows 10.

Det fortalte Eben Upton, opfinder og direktør i fonden bag Raspberry Pi idag i en blogpost om den nye maskine.

Seks gange så mange kræfter

Raspberry Pi er en lille computer, der oprindelig er beregnet til børn, der gerne vil lære at programmere og bedre forstå hvordan computere grundlæggende virker.

Den har hidtil kunnet købes i to forskellige versioner, den helt skrabede model A+ til 25 dollars, og den lidt mere kapable model B+ til 35 dollars.

Men idag har fonden bag Raspberry Pi så præsenteret den nye model 2, som skal erstatte den nuværende B+, til samme lave pris, men med en seks gange hurtigere processor og dobbelt så meget RAM.

Chippen er nu en 900 MHz quadcore Broadcom, og de har fundet plads til en hel Gigabyte på den lille maskine, skriver Eben Upton på fondens blog.

- Der kommer et tidspunkt hvor man simpelthen bliver nødt til at have flere kræfter og mere hukommelse.

Fra Linux til Windows

Samtidig annoncerede Upton, at Raspberry Pi også i flere måneder har arbejdet sammen med Microsoft om at udvikle en version af det kommende Windows 10 til den nye Pi 2, som oven i købet bliver gratis.

Der er dog ingen dato for lanceringen af Pi-versionen af Windows 10.

Hidtil har Pi-computerne fungeret med forskellige versioner af styresystemet Linux, og det vil da også fortsat være hovedfokus.

Til børn og andre nysgerrige

Pi minicomputeren har de sidste par år været et af de mest populære - og hypede - apparater i den billige ende af skalaen.

Udover udbredelse i skoler er Pi'en også blevet en succes blandt såkaldte 'makers', folk som selv bygger videre på computeren eller bruger den som billig kontrolenhed i større maskiner.

Det hører dog med til historien, at minicomputerne kommer som rå printplader, så at sige.

Der er altså ingen kasse omkring komponenterne, og der følger hverken tastatur, mus, skærm, hukokmmelseskort eller andet med. Selv strømforsyning skal man ud at skaffe.

Ideen er nemlig, at mange sikkert i forvejen har den slags liggende og flyde, eller kan få det gratis eller meget billigt fra familie, venner eller brugtbutikker rundt omkring.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter