Crowdlending: Social virksomhed vil slå rekorden i folkelåns-finansiering

Virksomheden Social Care har sat sig for at samle 1,9 millioner kroner ind via den nye finansieringsmodel crowdlending.

Med crowdlending er det helt almindelige mennesker der låner penge til virksomheder, i stedet for banker eller investorer. (Foto: Storm © Scanpix)

Du har måske nok hørt om crowdfunding, men har du også hørt om crowdlending?

Hvor crowdfunding oftest bliver brugt til at få helt almindelige folk til at skyde penge i et konkret produkt, så er crowdlending en måde for firmaer at sikre en kapitalindsprøjtning ved hjælp af lån fra privatpersoner.

Det danske firma Lendino har slået sig op at formidle crowdlending-lån til danske virksomheder, og det er deres platform, som firmaet Social Care bruger i forsøget på at indsamle 1,9 millioner kroner i en måned lang indsamling, som slutter den 22. december.

Lykkes det, vil det være det største folkefinansierede beløb, der er indsamlet via en dansk platform.

Lån til en favorabel rente

Social Care, som laver specialtilbud til psykiatriske og svært anbringelige børn & unge, skal bruge pengene til nye afdelinger og til at foretage et virksomhedsopkøb. Og der er flere grunde til, hvorfor de har valgt at forsøge sig med finansiering fra almindelige mennesker.

- Vi valgte crowdlending som finansieringsform, fordi renten er god, og det er en nyskabende måde at involvere helt almindelige mennesker i vores ambitioner og daglige arbejde, siger direktør i Social Care, Rasmus Bakke-Nielsen.

- Det er en spændende tanke, at vores lån bliver finansieret af hundredevis af helt almindelige mennesker, som er med til at løfte vores arbejde med børn og unge, siger han.

Kampagnen er dog ikke kommet buldrende fra start. På de første 10 dage er godt 20 procent af målet nået. Når de ikke det fulde beløb på 1,9 millioner kroner inden den 22. december, så modtager Social Care ikke en krone, og så må de i stedet gå den klassiske gang ned til banken for at låne pengene, fortæller Rasmus Bakke Nielsen til DR.

Crowdlending går udenom banken

Selvom at crowdfunding og crowdlending er to forskellige ting, så er begge koncepterne født ud af den samme tanke. Nemlig at man går udenom bankerne eller klassiske investorer, og i stedet søger finansiering hos helt almindelige mennesker.

Investerer man i et crowdfunding-projekt, vil det typiske være for at få fingre i et nyt spændende produkt som en af de første. Investerer man derimod i et crowdlending-projekt, så vil det grundlæggende være for at få sine penge forrentet.

Men i begge tilfælde er der også folk, der investerer i projekter, fordi de har lyst til at bakke op om gode tiltag, og det er ifølge Rasmus Bakke-Nielsen netop en af grundene til at Social Care forsøger sig med den nye finansieringsform.

- De fleste ser det formentlig som en spændende og fornuftig måde at investere sine penge, der jo forrentes med 6 %. Men jeg er også sikker på, at mange vil købe andele af lånet, fordi de synes, at vores specialtilbud til børn og unge er vigtige at få udbredt til flere dele af Danmark, siger han.

Sådan fungerer Lendino

Når en virksomhed ønsker at gøre brug af Lendino til at samle penge ind, skal firmaet indsende to reviderede årsregnskaber. Herefter vurderer Lendino ansøgningen, og kigger bl.a. på hvor stabilt firmaet er, og på deres kredithistorik.

Godkendes ansøgningen, laver Lendino en risikovurdering, og på baggrund af den sættes renten for lånet. I Social Cares tilfælde er renten på 6,0 procent og Lendino lægger så 1 procent oven i den rente, hvilket, udover et stiftelsesgebyr, er måden de tjener penge på.

Ifølge direktøren for Lendino, Asger Trier Bing, så er risikoen ved at investere relativ lav. Hos virksomheder der, ligesom Social Care, har fået den bedste kreditvurdering A+, vurderer Lendino at misligeholdelsesraten er på 0,6 procent.

Hos en virksomhed der har fået den dårligste kreditvurdering, C, er misligeholdelsesraten vurderet til 3,3 procent, men samtidig vil der også være en større gevinst for investorer, der låner penge til en virksomhed med en dårligere vurdering.

Små danske virksomheder har svært ved at finde finansiering

Asger Trier Bing ser et stort fremtidigt potentiale for den nye finansieringform.

- Da vi startede Lendino, vidste vi, at det danske marked for mindre erhvervsudlån beløber sig til 40 milliarder kr. årligt. Samtidig betegner 30 procent af alle danske virksomheder med under 100 ansatte finansieringssituationen som ‘dårlig' eller ‘meget dårlig'.

- Så vi har bygget Lendino op omkring et enormt potentiale og et grundlæggende behov for andre typer af lån hos danske virksomheder, siger han.

Virksomheder kan via Lendino ansøge om lån på mellem 50.000 og 2 millioner kroner, og Lendinos ambition er i første omgang at formidle lån for et trecifret millionbeløb inden et år, samtidig med at de vil udvide forretningen til de andre nordiske lande, fortæller direktøren til DR.

Alternative finansieringsformer er kommet for at blive

Også formanden for Dansk Crowdfunding Forening, Frederik Ploug Søgaard, mener at alternative finansieringsformer til virksomheder er kommet for at blive.

- Danske virksomheder har ledt efter alternativer til bankerne, og crowdlending er en del af en generel tendens, hvor flere personer i fællesskab finansierer alt fra produktinnovation til en større varebeholdning på et lager.

- Crowdlending er en af fremtidens finansieringsformer, som vokser år for år, og det kommer til at spille en central rolle i fremtidens lånemarked, siger Frederik Ploug Søgaard.

Crowdlending er stort i udlandet

Vender man blikket mod vest, så kan man se at der er noget om snakken.

I England har firmaet Funding Circle medvirket til, at firmaer har lånt 450 milllioner pund, svarende til 4,2 milliarder kroner.

I USA har Lending Club formidlet lån for over 6,2 milliarder dollars (37,4 milliarder kroner) til både virksomheder og privatpersoner, og de har udbetalt næsten 600 millioner dollars (3,6 milliarder kroner) til investorerne.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter