Dagligdagens dimser går online - uden at være på nettet

Et nyt forsøg viser, hvordan ting fra din dagligdag kan snakke med din router uden at være koblet på internet.

Her demonstreres en 3d-printet knap, der er forbundet til en computer via en WiFi-router (Foto: Esben Hardenberg (screendump) © University of Washington)

Det ville være rart, hvis flasken med skyllemiddel selv kunne fortælle om den var tom. Traditionelt har det krævet strøm, når en anordning skulle måle og sende et elektronisk signal.

Men ikke længere.

Forskere ved University of Washington har brugt et fænomen kaldet backscatter til at sende information fra 3D-printede dimser til en wifi-router helt uden brug af strøm eller elektronik.

Det skriver nyhedssitet Quartz.

Informationerne kan sendes, fordi materialet i de 3D-printede, analoge ting opfører sig forskelligt, når en knap f.eks. er trykket ned eller ej.

På den måde kan informationer altså sendes analogt til en router og videre ud på nettet, og så kan flasken med skyllemidlet, vandhanen eller vindmåleren kobles til en del af Tingenes Internet uden brug af hverken strøm eller elektronik.

Det åbner op for en langt billigere og mere simpel løsning, hvis man skal måle og analysere på fysiske ting.

To måder at måle på

Forskerne arbejder med to forskellige måder at gøre de analoge ting digitale.

Den ene går ud på at 3D-printe hele objekter fra bunden. Det gøres i et materiale, der er en blanding af plastik og kobber, hvilket betyder, at den printede ting udsender en frekvens, der kan opfanges af en wifi-router.

En 3D-printet knap har én måde at reflektere wifi-routerens signal på, når den er uberørt og en anden, når den er trykket ned. Og således kan man bestemme, om det er det ene eller det andet, der er tilfældet.

Den anden måde, forskerne kan bruge til at forbinde analoge ting til internettet, har at gøre med ting, der allerede findes i den fysiske verden. For eksempel flasken til skyllemidlet eller en vandhane. De kan modificeres, så de også udsender signaler, der kan opfanges af wifi-routeren.

Det gøres med en 3D-printet anordning, som består af en kontakt, der ved hjælp af et tandhjul forbindes til en antenne og aktiveres, når tandhjulet drejer.

Monterer man for eksempel anordningen på en flaske med skyllemiddel, vil signalet ændre sig afhængig af hvor meget vaskemiddel, der kommer ud af flasken. På den måde kan man finde ud af, hvornår flasken er ved at være tom og eventuelt automatisk bestille en ny på nettet.

Her ses den 3d-printede anordning, hvis signal kan opfanges af en WiFi-router. (Foto: Esben Hardenberg (screendump) © University of Washington)

Flere eksperimenter inden for feltet

Det er ikke første gang forskerne fra University of Washington forbinder analoge ting med den digitale verden. Tidligere i år benyttede de elektrisk ledende tråd til at lagre information i tøj og andre tekstiler.

En anden og noget mere højteknologisk tilgang (som ikke er baseret på backscatter) kommer fra Carnegie Mellon-universitetets Future Interfaces Group, der kan registrere mange forskellige hændelser med éen printplade, som har flere forskellige sensorer indbygget. De registrerer blandt andet lyd, bevægelse og varme.

Hvorvidt en af disse to tilgange har potentiale til at revolutionere Tingenes Internet, finder vi tidligst ud af, når de er kommet videre fra eksperiment-stadiet og begynder at blive brugt i produkter rettet mod forbrugere eller industrien.