Danmark har fået sin første professor i overvågning

Peter Lauritsen fra Aarhus Universitet vil som noget af det første studere overvågning i familien.

Peter Lauritsen er Danmarks første professor i overvågning. (© Aarhus Universitet)

Vi har ekstremt meget overvågning i Danmark. Det siger landets første professor i emnet, Peter Lauritsen fra Aarhus Universitet til P1 Morgen. Det gælder både, når staten overvåger borgerne via politi og efterretningsvæsen, når virksomheder som Facebook og Google gør det, men også når vi overvåger hinanden i hverdagen. - Derfor skal vi også have en stærk overvågningsforskning, siger den nyslåede professor, der som noget af det første vil se på netop den nære overvågning vi går og foretager af hinanden.

Det kan være forældre, der holder øje med hvor er børnene henne, hvilke sms’er og mails de sender og hvem de i det hele taget er i kontakt med. Men også når vi køber flyverdragter med små teknologienheder ind i sig, så man kan holde øje med hvordan temperaturen er og om barnet har det godt, forklarer professoren.

Afslørende eller omsorgsrelateret

Peter Lauritsens forskning skal blandt andet handle om overvågning i familier. - Der kan man med det samme forstille sig alle mulige frygtelige ting som fx ægtefæller bruger til at holde øje med hinanden og børnene med, fortæller professoren, der dog maner til forsigtighed med at drage konklusioner på forhånd. - Men man kunne også forestille sig, at det måske havde noget at gøre med tryghed og med en følelse af sikkerhed eller for at kunne koordinere ting, siger han.

- Det er altså ikke sikkert at overvågning har det undertrykkende aspekt, det kan også være omsorgsrelateret, forklarer professoren. Et andet aspekt i den nære overvågning handler om de ordninger, hvor kommuner beder os om at holde lidt mere øje med hinanden, for at se om vi fx snyder med kontanthjælpen, fortæller Peter Lauritsen. - Her er der i hvert fald noget at diskutere, siger han.

Vigtigt at komme udover den værdiladede diskussion

- Hvor meget skal borgerne gå rundt og holde øje med hinanden. Hvad skal vi med den information og hvad sker der hvis vi begynder at lure på hinanden og vi begynder at udspionere hinanden, i stedet for at møde hinanden med tillid. - Det synes jeg er et vigtigt spørgsmål, understreger han.

I den offentlige debat er der både de som vil have meget og de som vil have lidt overvågning.

Den nykårede professor stiller sig ganske neutralt i spørgsmålet. - Det der er det store problem i den eksisterende overvågningsdebat er, at vi på forhånd ved hvad vi mener om overvågning, siger han. - I det øjeblik vi hører ordet, mener vi enten, at det skal vi have mere af eller også bliver vi meget bange og næsten paranoide overfor overvågningen. Så det bliver meget en værdiladet diskussion. Og jeg tror det er vigtigt at man lige prøver at trække vejret dybt, når der diskuteres overvågning og prøver at folde situationen ud og spørge sig hvad det egentlig handler om. - Og så tage stilling bagefter, slutter han.