Dansk auktions-iværksættere lader algoritme styre priserne

De tre stiftere bruger teknologi til at sænke priserne og give kunderne tryghed.

Danske iværksættere satser på at gøre salg af brugte cykler lettere. (Foto: Dmitry Nikolaev © ColourBox.com)

Et nyt dansk auktions-site fokuserer som de første på at sælge brugte cykler online. ITU-studerende Nima Vali Rajabi er en af de tre stiftere, og han er overrasket over, at der ikke tidligere er nogen, der har satset på overføre cykelauktioner til nettet.

- Vi gik selv til cykelauktioner og undrede os over, at der ikke var nogen, der havde gjort auktionerne tilgængelige online. De eksisterende var begrænsede af tidspunkt og sted. Den begrænsning ville vi gerne ophæve, fortæller Nima Vali Rajabi.

Siden auktionshuset åbnede 1. december 2016, har det nye online auktionshus allerede formidlet salg af knap 300 cykler og har haft knap 7.500 besøgende, der har vist interesse for auktionerne.

Prøvetur med auktionsvaren

Second Hand Bikes som firmaet hedder, faciliterer såkaldte “hollandske auktioner”, hvor prisen starter højt og derefter daler, indtil den enten når sælgerens minimumspris, eller en interesseret køber slår til.

Når en køber har udvist interesse, overfører han et 10% depositum til firmaet og aftaler derefter med sælger at mødes og prøvekøre cyklen. Hvis køber alligevel ikke er interesseret i at købe cyklen, kan han få returneret sit fulde depositum.

Risikoen for sælger og køber er derfor primært i at spilde lidt tid men ingen penge, fortæller Nima Vali Rajabi. Firmaet bruger derfor ressourcer på at træne sælgerne til at være ærlige i deres gennemgang af cyklernes tilstand, så de ikke spilder tiden.

Algoritmer giver bedre resultater

De tre stiftere har automatiseret processen for registrering af de brugte cykler, så de lader en selvudviklet algoritme både hjælpe med sidens søgeresultater og vurdering af cyklen.

De mener, at det er en god service for brugerne, og det er med til at skære kraftigt i sælgernes udgifter, fordi der ikke bliver pålagt mange af de gebyrer, man ser ved traditionelle auktionshuse.

Nima Vali Rajabi forklarer, at algoritmen er bygget til at vurdere sælgerens cykler ud fra sælgerens beskrivelser, brand, model og andre parametre, men anerkender at der er lang vej endnu, og at algoritmen oprindeligt skød for højt i forhold til den reelle salgspris. Holdet har derfor været været nødt til at justere algoritmen. Og det er et løbende projekt.

Algoritmen kan endnu ikke lære selv, men det er et kommende mål, så den selv kan analysere brugeradfærd og optimere cyklernes vurdering.

Sikring mod tyveri

I 2014-2015 registrerede man over 55.000 anmeldte cykeltyverier, så ved online-køb er der en reel risiko for, at man står over for en hælervare.

Da auktions-sitet aldrig selv får varerne i hænderne, og firmaet derfor ikke har mulighed for at undersøge varerne selv på forhånd, har de ikke mulighed for at afgøre om cyklerne er stjålet. Af sikkerhedshensyn er sitets vurderings-algoritme også bygget til at flagge mistænkelige opslag, som holdet derefter kan reagere på hvis nødvendigt.

Brugerne må altså stadig ty til, at slå stelnummeret op på deres købte vare og håbe, at cyklen ikke er stjålet.

Et marked med muligheder

Second Hand Bikes er ikke den første virksomhed i verden, der tilbyder at facilitere auktioner med cykler over nettet, det gør allerede mange af de store auktions-sites. Men Second Hand Bikes er de første, der har specialiseret sig i det i Danmark lige nu.

De repræsenterer derfor et alternativ til annoncer på f.eks. DBA, hvor mange i stedet forsøge at sælge deres brugte cykler til faste priser.

Holdet bag Second Hand Bikes består udover Nima Vali Rajabi, der er studerende på ITU af Andrea Del Popolo og Alberto La Mantia, der begge er tidligere studerende på Datalogisk Institut på Københavns Universitet. Holdet har endnu ikke konkrete planer for at udvide deres auktioner til andre typer varer. Først vil de observere, hvordan det går med det nuværende og arbejde videre med teknologien bag.

Facebook
Twitter