Dansk hack: Tracker dine søvnvaner via Facebook-data

Søren Louv-Jansen har udviklet et lille stykke software, som giver ham detaljerede oplysninger om hvornår og hvor længe, hans Facebookvenner sover. Du kan prøve programmet - og Facebook er ikke glade.

Via Facebook kan dine venner nemt følge med i, hvornår du går i seng og står op. (Foto: A.Tugolukov © Scanpix)

Hvis du er en af de mange, der tjekker Facebook lige inden du går i seng, og igen når du står op, så er der god mulighed for, at alle dine "venner" kan følge dine søvnmønstre intensivt.

Logger du på messenger.com - eller klikker på det lille venne-ikon i toppen af det højre hjørne i Facebooks mobilapp - får du nemlig en liste over, hvornår dine venner sidst har været aktive.

Og på samme måde som du kan se denne information om andre, er dine egne data også frit tilgængelige for dine venner.

Sammenkøres disse tidsstempler, fra sidste besøg om aftenen og første besøg om morgenen, kan man få et stærkt indblik i folks søvnmønstre.

Dansk udvikler har skrevet program du kan prøve

Det er netop hvad den danske udvikler Søren Louv-Jansen har gjort. Han har skrevet et lille program, som henter og sammenkører vennernes data.

Resultatet er ifølge ham selv temmelig præcist:

- Alle jeg har vist det til, har været lige dele fascineret og oprørt over den nøjagtighed, hvorved programmet forudsiger deres søvnvaner, forklarer Louv-Jansen.

Grunden til han har udviklet programmet er for at åbne folks øjne for, hvor nemt det er at følge deres færden på nettet:

- I den digitale verden efterlader vi fodspor på alle tidspunkter af døgnet, og alle vegne vi går, uden at vi tænker over det, forklarer han.

I en video lagt på YouTube viser han, hvordan det lille stykke software virker.

- Jeg tror de færreste mennesker bekymrer sig over, hvor meget viden virksomheder som Google og Facebook har om dem. Privacy er meget uhåndgribeligt, og det er svært at påpege præcis hvorfor, vi skal være påpasselige.

- Jeg synes dette er et stærkt eksempel på, hvordan tilsyneladende uskyldig data kan bruges til noget helt andet i de "forkerte hænder" og vise et afslørende billede af os, som vi troede var privat, siger han til DR Viden.

Selvom Louv-Jansen forudser, at Facebook nok vil lukke hans lille "hack", så minder han om, at Facebook selv bruger disse informationer.

- Facebook vil altid være i stand til at foretage deres egen dataanalyse, som uden tvivl er bedre end det, jeg har fundet på. De bruger sandsynligvis allerede disse data til at lave en detaljeret profil om brugeren og skabe flere brugerspecifikke annoncer, mener Louv-Jansen.

Facebook vil have programmet fjernet

Facebook er da også alt andet end glade for Søren Louv-Jansens lille program.

Det sociale netværk har allerede henvendt sig til den danske udvikler og bedt ham fjerne programmet.

De mener Louv-Jansen overtræder deres regler - både ved at hente dataene på den måde han gør, og ved at opfordre andre til at gøre det samme.

Alligevel har Louv-Janse ikke taget programmet - som kan hentes her - ned fra nettet.

- Jeg har fra starten af ville gøre alt offentligt tilgængeligt, da min pointe ikke er, at jeg kan gøre det, men at alle kan gøre det her.

- Gennem projektet kan folk prøve programmet, og tage aktiv del i debatten, og sprede ordet. Derfor håber jeg, at jeg kan holde det i live, siger han til DR.

Facebook vil mødes med Louv-Jansen

Facebook vil gerne i dialog med Søren Louv-Jansen, men han siger, at han ikke er helt sikker på hvorfor.

Umiddelbart kan han ikke se, at der skulle være noget at snakke om.

Louv-Jansen mener ikke, at hans program på nogen måde skulle overtræde dansk lovgivning, og han kan heller ikke se hvordan, Facebook skulle kunne få koden fjernet fra hjemmesiden Github, som er der, programmet kan hentes fra.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk