Dansk iværksætter: Jeg vil købe dine private data... og sælge dem videre

Mogens Nørgaard vil udnytte kommende EU-lovgivning til at købe og sælge data om dine præferencer, interesser, sundhed og forbrug.

- Jeg vil gerne købe folks private data og sælge dem videre.

Sådan lyder it-iværksætteren Mogens Nørgaards nye forretningsidé, som bliver muliggjort, når et nyt EU-regulativ træder i kraft næste år.

D. 25 maj 2018 er startdatoen for den nye udgave af den såkaldte persondataforordning, som er det danske ord for General Data Protection Regulation (GDPR).

Loven betyder blandt andet, at du kan bede Facebook, Google og alle andre firmaer, der har indsamlet dine personlige data, om at udlevere oplysningerne til dig.

Du behøver ikke selv kontakte Facebook

- Data er penge værd. Det ved vi fra Facebook og Google, som er blevet store på at leve af alle vores data i bytte for et par apps, siger Mogens Nørgaard til DRs teknologiprogram So ein Ding.

Det er altså de data, som nu i stor grad tilfalder få store amerikanske firmaer, du nu selv får mulighed for at handle med — hvis du altså overhovedet er interesseret i at sælge dine data.

For at du ikke selv skal sidde og kontakte de firmaer, du gerne vil have udleveret data fra og finde firmaer, der vil købe dem, vil Mogens Nørgaard udvikle en one-stop-shop, der hjælper dig.

- Du kommer til at sidde på en platform, altså en webside eller en app - alt efter hvad du nu foretrækker, siger den danske iværksætter.

Her kan du så selv sidde og vælge og vrage, hvilke firmaer du vil hente data fra, og hvilke data du vil sælge, fortæller han.

Du kan tjene op til 10.000 kroner om året

Mogens Nørgaard vil altså at bygge en forretning på at være mellemmand mellem dine personlige data og potentielle købere.

Det kan fx være lokalitetsoplysninger, indkøbsvaner, sundhedsdata eller dit forbrug af el og varme. Og hvad er de data så værd?

- Jeg vil skyde på ca 10.000 kroner om året for en interessant person afhængig af hvor meget, du er villig til at afsløre, siger Mogens Nørgaard.

EU vil give ordentligt syge bøder

Udover at du kan bede firmaer om at få udleveret dine personlige data, kan du også fra maj 2018 kræve, at firmaerne sletter oplysningerne om dig fra deres servere.

Makker firmaerne ikke ret, kan de blive straffet “med nogle ordentligt syge bøder”, som Mogens Nørgaard formulerer det.

Nærmere bestemt kan en virksomhed blive pålagt at betale op til 20 millioner euro (150 millioner kroner) eller 4 procent af den årlige omsætning, afhængig af hvilket af de to beløb, der er højest.

Du kan se hele interviewet med Mogens Nørgaard i videoen øverst i artiklen. Hele ugens So ein Ding-program kan ses på DR TV.

Opdateret: Det fremgik af den originale artikel, at der var et bødeloft på 150 millioner kroner. Dette er nu rettet, så det fremgår at beløbet kan være større.