Dansk politi blev tippet om hackerangreb længe før hidtil kendt

Svensk politi tippede allerede i 2012 dansk politi om et muligt angreb på CSC. Men politiet gik først i gang med efterforskningen i 2013.

(Foto: JENS NØRGAARD LARSEN © Sca)

Formiddagens retsmøde i sagen om hackerangrebet mod CSC i foråret 2012 blev en ildmarch rundt i forskellige datoer for begivenhedernes gang - og en af de nye oplysninger var, at dansk politi tilsyneladende allerede i sommeren 2012 fik tip om et muligt angreb på CSC.

Tippet kom fra svensk politi, der flere gange i løbet af efteråret igen gav dansk politi yderligere oplysninger om sagen - men dansk politi begyndte først i begyndelsen af 2013 at efterforske sagen.

Dén detalje var en blandt flere, der tirsdag formiddag blev lagt frem, da forsvarer Luise Høj krydsforhørte politiets IT-efterforsker Flemming Grønnemose, der er en af de IT-eksperter, der står bag politiets undersøgelser.

Måske betydning for sagen

Flemming Grønnemose forklarede, at han ikke kunne afvise, at den lange ventetid havde haft betydning for efterforskningen.

Undervejs i formiddagens afhøring borede Luise Høj gevaldigt i politiets undersøgelser af en computer, der tilhører den tiltalte svenske IT-aktivist, Gottfrid Svarholm Warg.

Blandt andet interesserede Luise Høj sig indgående for, at der tilsyneladende var installeret programmer på computeren længe efter at politiet anholdte svenskeren i sit hjem i Cambodia i 2012.

Dette kunne IT-efterforskeren ikke umiddelbart redegøre for, udover at eventuelle sådanne programmer måtte have været installeret af svensk politi, i forbindelse med at de satte computeren op til undersøgelse af dansk politi.

Central i sagen

Computerens indhold har tidligere fået Warg dømt i en tilsvarende sag om et hackerangreb mod IT-virsomheden Logica.

Hackerne havde teknisk set adgang til CSCs systemer helt frem til foråret 2013, men i gårsdagens afhøringer forklarede Flemming Grønnemose, at angrebene stoppede samtidig med at Gottfrid Svartholm Warg blev anholdt i august, 2012.

Striden om Wargs computer er central i sagen, fordi Warg hævder, at hans computer blev fjernstyret til angrebene på CSC. Flere centrale dokumenter i sagen stammer fra Wargs computer - herunder en chatlog, hvor en person, som politiet mener er Warg, diskuterer angrebet mod CSC med en 21-årig dansker, der også er tiltalt i sagen.

Nægter sig skyldige

Den 21-årige dansker har vedkendt sig at være den ene part i denne samtale, men nægter sig skyldig i at have begået indbruddet. Også Warg nægter sig skyldig.

I går blev IT-efterforsker Flemming Grønnemose afhørt af vicestatsanklager Anders Riisager, og her kom mange detaljer om efterforskningen frem. Blandt andet forklarede Flemming Grønnemose, at gerningsmændene havde benyttet i alt tre bagdøre i CSCs systemer, og havde adgang til alt 30.000 datasæt.

I dagens afhøring borede Luise Høj også i, at politiet ved anholdelsen af Warg i Cambodja i 2012 også beslaglagde Wargs computer, og dermed også de værktøjer, kaldet scripts, som blev anvendt til at suge filer ud af CSC.

Wargs computer, en Macbook Pro med Windows 7 som styresystem, har vist sig at indeholde flere forskellige brugerkonti, og i øvrigt at være inficeret med mange forskellige vira, der i princippet kan have muliggjort fjernstyring af computeren.

Det mener politiet dog fortsat ikke er en sandsynlig forklaring.

Facebook
Twitter