Dansk robotekspert: Kunstig intelligens skal forbedre vores livskvalitet

Henrik Iskov Christensen leder et robotcenter på University of California og kommer her med sit bud på hvorfor kunstig intelligens fascinerer ham.

(Foto: SS MIRZA © Scanpix)

SOMMERSERIE: Hvad er det vigtigste at finde svar på, når det fx gælder stamceller, robotter og computerskabt virkelighed?

DR Viden har spurgt fem danske eksperter om fascination og fremtid indenfor deres forskningsfelt.

For robotekspert Henrik Iskov Christensen, der leder et robotcenter på University of California, er det vigtigt for os at finde svar på, hvordan vi kan bruge integrationen af kunstig intelligens og mekaniske systemer til at forbedre livskvaliteten for en masse mennesker.

Hvorfor blev du fascineret af dit forskningsfelt?

Jeg har altid været en nysgerrig person. Lige siden jeg kunne gå, har jeg taget ting fra hinanden og puttet dem sammen igen for at forstå deres funktion.

Interessen for robotforskning kom fra et EU-projekt, jeg var med i, hvor jeg så, at min mentor Erik Granum fik Villum Kahn Rasmussen-prisen, som muliggjorde, at jeg kunne få en robot at lege med.

Jeg synes, at forskningen indenfor it er interessant. Men først når it-systemet bliver i stand til at ændre sine omgivelser, bliver det rigtig spændende, hvilket i sin mest simple form er robotteknologi.

Hvad er din største aha-oplevelse i dit eget forskningsarbejde?

For mig var det opdagelsen af, at vores forståelse af omgivelserne er kraftigt farvet af vores forventninger.

Vi er ikke data-drevne maskiner, men bruger vores opmærksomhed til at styre, hvilke sanseindtryk vi henter fra omgivelserne. Det er derfor muligt at snyde personer på simple måder.

Vi kan bruge opmærksomhed i robotter til at begrænse vores behov for computerressourcer, men det resulterer nogle gange i, at robotterne bliver forvirrede.

Bilindustrien har den højeste automatiseringsgrad, men selv på en fuldautomatiseret bilfabrik er der 10 medarbejdere for hver robot. Det er dog arbejdspladser, som kræver et højere uddannelsesniveau end tidligere. (Foto: Fabian Bimmer © Scanpix)

Det tog mig lidt tid at forstå, at ressourcebegrænsninger har en stor indvirkning på vores opfattelse af vores omgivelser, og hvad vi ser og ikke ser.

Hvad er den hidtil vigtigste opfindelse indenfor dit forskningsfelt?

I mange år var robotter præcisionsmaskiner, men med meget begrænset intelligens.

Vi begynder nu at se, hvorledes integration af kunstig intelligens og mekaniske systemer given en masse nye muligheder for at forbedre livskvaliteten for en lang række mennesker.

Hvad er det afgørende at finde svar på i fremtiden?

Det er vigtigt for os at forstå, hvorledes kunstig intelligens kan bruges til at forbedre livskvalitet.

Og det er vigtigt at forstå, hvorledes robotteknologi kan give os bedre arbejdsforhold uden at føre til en massiv arbejdsløshed. Vi skal kigge på menneskefokuseret teknologi.

Vil du vide mere om robotter?

Hør robotforsker Henrik Iskov Christensen tale med psykologiprofessor Svend Brinkmann om vi skal være bange for, at maskinerne overtager kontrollen i radioprogrammet "Brinkmann på P1".

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter