Dansk robotfirma vinder stor pris i USA

Universal Robots er 'Game Changer'. Virksomheden har ændret måden at bruge robotter på.

Universal Robots er siden 2008 vokset fra 5 ansatte til nu godt 100, og virksomheder ansætter nye folk hver måned. Hovedparten er beskæftiget på hovedkontoret i Odense. (Foto: © Hans Søndergaard, Universal Robots A/S)

På under en time kan man pakke en robotarm fra Odense-firmaet Universal Robots ud og installere og programmere den til at udføre simple bevægelser.

De fleste robotarme arbejder side om side med de ansatte uden afskærmning, for robotterne stopper, hvis de kommer i berøring med mennesker.

Det betegner amerikanske robot-eksperter som så revolutionerende, at Odense-virksomheden Universal Robots i aftes dansk tid vandt en prestigefyldt robot-pris for robotarmen med navnet UR5.

Brugervenlig robotarm

Prisuddelingen fandt sted på robotkonferencen RoboBusiness i Californien, hvor UR5 vandt i kategorien Human-Machine Interaction.

Det vil sige brugervenlige robotter med unikke sikkerheds-features og brugergrænseflader.

- Det betyder alt for os at vinde denne form for anerkendelse i Silicon Valley. Vi stillede op i en kategori med nogle helt utrolige robotter, hvilket gør denne pris endnu mere speciel for os, lyder det fra Esben Østergaard, teknisk direktør og stifter af Universal Robots.

Tanken med robotarme

Da dr.dk/viden for nyligt talte med Esben Østergaard, mente han også, at virksomheden havde en god change for at vinde prisen:

-Jeg har lige besøgt en jysk virksomhed, der har fem ansatte og tre robotter. Hvis ikke virksomheden havde robotterne, eksisterede den ikke, eller den var flyttet til udlandet.

- Det er præcis sådan noget, vores robotter egner sig til. Og det er en fornøjelse at se, sagde Esben Østergaard til dr.dk/viden.

Et værktøj - ikke en konkurrent

Robotterne egner sig til små virksomheder, der ikke er specielt højteknologiske.

- Og folk, der normalt arbejder med maskinerne, passer nu robotterne. Og robotterne kan arbejde videre, når lyset er slukket. Arbejdet kan simpelthen fortsætte, sagde Esben Østergaard.

- Dermed er robotterne ikke længere store maskiner, der stjæler folks arbejde men i stedet er blevet til værktøj, der hjælper med at gøre arbejdet mere effektivt, sagde han.