Dansk robotpionér slår til igen

Han var med til at starte succesfirmaet Universal Robots. Nu laver han ny robot.

Den nye robot vil løse pipetteringsopgaver i for eksempel medicinalindustrien hurtigere og mere fleksibelt end eksisterende produkter på markedet.

En af grundlæggerne af succesvirksomheden Universal Robots, der i 2015 blev solgt til amerikanske Teradyne for 1,9 milliarder kroner, starter nu firmaet Flow Robotics.

Kasper Støy underviser i robotik på ITU, og hans filosofi er, at robotter skal være billigere, mindre komplicerede og bedre til at samarbejde mennesker. Det gav pote i Universal Robotics, og det er også kernen i Flow Robotics.

- Den nye robot vil løse pipetteringsopgaver i for eksempel medicinalindustrien hurtigere og mere fleksibelt end eksisterende produkter på markedet, forklarer Kasper Støy.

Satser på brugervenlighed

- De robotter, der bliver brugt til pipettering i dag, er både dyre og svære at bruge. Det nye ved denne robot er, at vi i meget høj grad satser på brugervenlighed. Der har været en teknologisk udvikling som gør, at vi nu kan lave systemerne meget mere menneskevenlige, end de før har været, siger Kasper Støy.

Væskehåndteringsrobotten vil primært kunne bruges i forsknings- og udviklingslaboratorier, hvor arbejdsopgaverne for robotten ofte ændres.

Erstatter ikke mennesker

Kasper Støy understreger, at opfindelsen ikke gør menneskehænder overflødige, men derimod vil være en fleksibel samarbejdspartner i laboratorierne.

- Vores vision er, at robotterne skal kunne samarbejde med mennesker og ikke bare automatisere processer.

Opfindelsen har ført til etableringen af spin-out virksomheden Flow Robotics, som netop er blevet skudt i gang med en samlet investering på godt to millioner kroner fra en kreds af investorer, deriblandt ITU Business Development. Det er den første større investering for ITU Business Development, der blev lanceret i efteråret 2014 for at fremme omsætningen af ny viden og teknologi mellem IT-Universitetet og erhvervslivet.