Dansk saml-selv-robot skal give børn nøglerne til fremtiden

Den modulære undervisningsrobot Fable har verdenspremiere ved Big Bang konferencen i Aarhus i dag.

Robotten Fable skal blandt andet lære børn og unge at programmere - og være kreative med teknologi. (© Shape Robotics)

Børn kan lære noget af at samle robotter, som de ikke får af den almindelige undervisning.

Det mener David Johan Christensen, der er professor ved DTU Elektro og en af hovedmændene bag den modulære robot Fable. Den har verdenspremiere i dag på fagkonferencen Big Bang.

- Det handler om at skabe interesse hos eleverne for teknologi og programmering. Det er nogle færdigheder, som de får brug for i fremtidens samfund, siger han til DR Videnskab.

Fable er en såkaldt modulær robot, der er bygget op af en række dele, som man kan sammensætte efter lyst og behov. Den er udviklet til skolebørn, der skal bruge robotterne i undervisningen helt ned til anden klasse og op til gymnasieniveau, forklarer David Johan Christensen.

- Det er en værktøjskasse af moduler, som man kan bruge til at skabe robotterne. Og så kan man programmere dem med nogle lette værktøjer, hvor man samler programmeringsklodser som et puslespil, siger han.

Se hvordan robotten samles i videoen fra Big Bang i Aarhus herunder:

Verdenspremiere under Big Bang

Fable er til stede ved Big Bang, der lige nu er i gang i Aarhus. Konferencen er Danmarks største fagkonference, for folk der underviser, formidler og forsker inden for det naturfaglige og naturvidenskabelige felt i folkeskoler og gymnasier.

Og her passer Fable godt ind. Den skal lære børnene noget om både teknologi og programmering - og samtidigt opfordre dem til at være kreative.

Fable er inspireret af LEGO Mindstorm og andre modulære læringsrobotter. Den er opbygget utroligt simpelt af moduler, der kan samles uden værktøj. Og det tager ingen tid at samle en robot, der fx kan køre eller gå.

Man klikker simpelthen bare robotdelene sammen og skaber en krop, der kan bevæge sig og sanse forskellige ting. Modulerne kobles til en computer med en såkaldt dongle, og særlige programmer bruges til at programmere den nybyggede robot-prototype på en enkel måde.

Robotten fungerer derefter uafhængigt af computeren indtil næste projekt, hvor delene kan skilles ad og kombineres på nye måder.

Den modulære robot er opbygget af en række mindre dele, der kan samles uden værktøj. (© Shape Robotics)

Flere moduler på vej

Robotten er udviklet af folk fra DTU, som har skabt spin-off-firmaet Shape Robotics, som Fable nu bliver solgt igennem.

Et evalueringssæt – altså et enkelt eksemplar af robotten – koster omkring 3.000 kroner, mens et klassesæt, med ti af hvert modul, koster 30.000.

Shape Robotics er i gang med udvikle flere moduler, der bliver introduceret løbende. De arbejder også på bedre programmeringsredskaber og en række onlineværktøjer.

Ifølge David Johan Christensen er det nødvendigt, at vi forbereder børn på fremtiden. For de værktøjer vi giver dem i skolen, er på mange måder forældede.

- Mange af fagene i folkeskolen blev defineret i tiden omkring den industrielle revolution, og der er altså sket noget siden. Derfor har eleverne brug for færdigheder indenfor informationsteknologi, som de ikke ellers kan få, siger han.

- Og så skal de altså bruge færdighederne fra de traditionelle fag, og lære at samarbejde, for at kunne bygge sådan en robot.

FacebookTwitter