Dansk søgemaskine vinder sejr om brugte biler

Den danske bilsøgemaskine Autouncle vandt i sidste uge en lille sejr mod giganten eBay, der havde krævet fogedforbud mod søgemaskinens aktiviteter. Balladesagen har ellers hidtil haft eBay som vinder.

Det er fortsat muligt at søge efter brugte biler flere steder på nettet, trods bitter krig om retten til at samle annoncer. (Foto: © SAM PANTHAKY)

Efter at have været sendt til tælling i over et halvt år, vandt den danske iværksættervirksomhed Autouncle i sidste uge en uventet sejr over den den amerikanske gigant eBay, der herhjemme driver blandt andet dba.dk, bilbasen.dk og en række andre netsteder med salgsannoncer.

Autouncle er en søgetjeneste der scanner nettet for bilannoncer med henblik på at give købere og sælgere en indsigt i, hvad der er markedsprisen for en bestemt brugt bil.

Autouncle viser også data og billede fra selve annoncen - samt data om, hvor længe bilen har været til salg. Herfra kan man klikke sig videre til selve annoncen på forhandlerens egen hjemmeside.

Selskabet fik i 2013 e-handelsprisen for bedste nye e-handelsvirksomhed.

Røg til tælling

Striden mellem eBays netsteder og Autouncle fik i sommer eBay til at trække Autouncle i landsretten for ulovligt at kopiere annoncer fra eBay og eBays partneres netsteder.

Autouncle tabte sagen og måtte efterfølgende indstille indsamling af data fra blandt andre bilbasen.dk og andre netsteder, der tilsammen udgør den største del af det danske marked for annoncer for brugte biler.

Det sendte i første omgang tjenesten til tælling.

Siden har Autouncle dog arbejdet på at fintune søgemaskinen, så den indsamler data fra andre kilder end bilbasen.dk og eBays øvrige sites - og det var denne indsamling, der for et par uger siden fik eBay-ejede Bilmarkedet til at trække Autouncle i fogedretten igen, denne gang med krav om beslaglæggelse alt IT-udstyr fra Autouncles adresse.

Det afviste fogedretten imidlertid.

Store konsekvenser

Trods sejren har sagen haft store konsekvenser for Autouncle, der nu kun kan indeksere en mindre del af markedet for bilannoncer, og dermed ikke give fuld gennemsigtighed.

- Vi var nede at vende, næsten klar til at smide håndklædet i ringen. Vi vil som søgemaskine gerne indeksere så bredt som muligt, men det kan vi jo ikke længere. Og det er ærgeligt, for vi mener, at der er brug for et sted, hvor forbrugerne kan få det fulde overblik over markedet, siger Johan Schjødt, stifter af Autouncle.

Han glæder sig dog over, at have rettens ord for, at Autouncles nye metode ikke overtræder det forbud, selskabet fik sidste år, og søgemaskinen er derfor fortsat i drift.

Mens balladen har stået på, har flere bilforhandere udtrykt deres støtte til Autouncle.

Holder sig i live

Under sagen anerkendte begge parter, at der ikke længere samles annoncer ind fra de netsteder, som Autouncle fik forbud mod at bruge i sommer.

Men hvis bilforhandleren selv vælger at lægge annoncen ind andre steder end på eBays netsteder, er det ikke i strid med landsrettens kendelse, hvis Autouncle snupper annoncen herfra, vurderede fogedretten.

Det betyder, at søgemaskinen foreløbig har fundet en metode til at holde sig i live, efter at hovedparten af indholdet stod til at forsvinde.

For otte år siden stod en en beslægtet kamp mellem iværksættersiden Boliga.dk og Dansk Ejendomsmæglerforening, der driver boligsiden.dk. Dengang valgte boligsiden.dk at blokere for Boliga, der ligesom Autouncle scannede efter annoncer på andre sites, og blandt andet lavede statistik om boligmarkedet til glæde for køberne.

Sagen var dengang betændt, fordi boligmarkedet var begyndt at slå revner efter flere års prisfest. Det forsøgte Boliga at vise, indtil de blev blokeret af ejendomsmæglerne.

Denne sag endte dog i Boligas favør.

Ikke fuld kontrol over data

Sagen om Boliga var dog væsentligt anderledes end sagen mellem eBay og Autouncle, fordi ejendomsmæglernes site, boligsiden.dk, reelt var den eneste samlede indgang til annoncer for boligmarkedet, hvorved ejendomsmæglerne tilsammen havde total kontrol over aktuel data om markedet.

Det er ikke tilfældet med eBay, der heller ikke selv sælger biler, men derimod blot annoncer.

Dr.dk/viden har været i kontakt med eBay Motors i Danmark, der ikke har kommentarer til sagen.

I sommer forklarede direktør for eBays danske aktiviter, Morten Heuing, at han mener, det er til kundernes bedste, at en virksomhed til eBay kan investere store beløb i en platform og samtidig være rimelig sikker på kunne at tjene pengene hjem igen.