Dansk virksomhed opfinder kur mod 3D-printede våben

En Aalborg-baseret opstartsvirksomhed vækker opsigt med en teknik, der skal gøre det umuligt for folk at printe våben ud på deres 3D-printere.

Nu kan et dansk firma levere software, der kan forhindre folk i at printe våben ud (Foto: Skærmdump)

Husker du 'The Liberator' - pistolen, som for nylig var på hele verdens læber, fordi den kan printes ud af alle og enhver, der har den rigtige 3D-printer ?

Pistolen skabte stor debat, fordi den faktisk virker - og dermed potentielt kan være startskud til et ukontrollerbart våbenkapløb, hvor private selv henter de tekniske tegninger til våben ned fra nettet, og derefter printer håndvåben og lignende livsfarlige sager ud på deres hjemme-printere.

Nu har et dansk firma så opfundet en metode til at undgå det. Det er Aalborg-virksomheden Create It Real, der på ganske snedig vis har skrevet software, der automatisk kan genkende våbendele, og forhindre printeren i at virke, hvis man forsøger at udskrive dem.

Laver ikke selv printere

Create It Real laver ikke selv 3D-printere, men derimod tekniske løsninger til andre virksomheder, der gerne vil i gang med produktion af sådanne maskiner. Det er blandt andet software som hardwareproducenter kan benytte og integrere i deres egne 3D-printere.

Og med blokeringen for print af våbendele, kan producenterne undgå mange potentielle problemer.

- Problemet handler også om ansvar. Hvis hver tiende pistol eksploderer mellem hænderne på folk, er det så producenten af printeren, der kan gøres ansvarlig ? Og hvad hvis børn printer pistoler ud ?, siger selskabets direktør, Jeremie Pierre Gay til DR Videnskab.

Softwaren leveres ikke med tegninger af våben, der skal forhindres i at blive printet - men derimod med en række kendetegn, som disse våben har. Forsøger folk at printe genstande ud med disse kendetegn, vil printeren nægte at foretage sig noget.

Kan udbygges

Endnu er det dog kun The Liberator-pistolen, der blokeres for, men selskabet har sikret sig at databasen løbende kan udbygges, efterhånden som der dukker flere våben og andre farlige genstande op.

- Det virker lidt som en slags antivirus, som hele tiden ligger og holder øje med objekterne, som brugeren vil printe. Hvis systemet kan genkende objektet, blokeres det.

Selskabet, der er startet ud af forskningsmiljøet ved Aalborg Universitet, startede i 2009, og har fået støtte fra blandt andet EU. Endnu beskæftiger selskabet blot ti mennesker, men igår ramte en historie om Create It Real det anerkendte teknologisite Techcrunch, og siden er det væltet ind med mails fra selskaber, der er interesserede i løsningen.

3D-printere er fortsat ganske dyre, men prisniveauet er faldende, samtidig med at printerne bliver mere avancerede og nøjagtige. Om nogle år ventes det, at 3D-print vil være almindeligt, også i private hjem.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk