Dansk wikipedianer: Vi er blevet et alment opslagsværk

Den danske del af Wikipedia har fået så mange artikler, at opslagsværket er blevet dækkende, mener dansk administrator.

Ole Palnatoke Andersen er administrator på det danske Wikipedia og en ægte wikipedianer. Han bruger hundredvis af timer på at dele viden på Wikipedia og rette andres fejl. Wikipedia er verdens største og mest brugte leksikon. (Foto: Morten Germund © Scanpix)

213.429 forskellige artikler der dækker alt fra statsministre til IC4-tog.

Den danske forgrening af Wikipedia har ligesom sit engelsksprogede modersite haft gigantisk vokseværk, siden projektet blev startet for 15 år siden. Den danske side må dog nøjes med at fejre 14 års fødselsdag om to uger. Først den 1. februar 2001 blev det muligt at læse encyklopædi-artikler på dansk.

I dag er der 30 administratorer til at holde øje med den danske version af Wikipedia. Formanden for Wikimedia Danmark, Ole Palnatoke Andersen, har været med siden 2004. Han mener efterhånden, at opslagsværket er så fyldestgørende, at man kan betegne det som ”alment” og dækkende.

- Vi har fået dækket langt flere af de emner, som skal dækkes, for at man kan hævde, at man er et alment opslagsværk. Der er langt mindre nyt at skrive nu. Langt det meste arbejde er i dag at rette det indhold, der allerede er, fortæller Ole Palnatoke Andersen.

Udfordres af hærværk

Han mener, at Wikipedia har bevist sig selv i situationer, som for eksempel, når der opstår dødsfald blandt kendte. Der går uhyggelig kort tid fra kendte folk dør, til det er opdateret, siger han.

Men eftersom Wikipedia er åbent for alle, bliver artiklerne fra tid til anden redigeret af brugere, der skriver falske oplysninger. På wikipediansk kaldes det for hærværk.

- Selvfølgelig har der været en del omkring politikere, når der har været sager, fortæller Ole Palnatoke.

Selvom det gør opslagsværket sårbart, så er alternativet, at ændringerne først skal godkendes. I stedet skriver brugerne kilder på til de oplysninger, de redigerer ind, og så ”kan man tage vurderingen derfra”, siger han.

Siden 2002 har han bidraget til den engelsksprogede version af Wikipedia. I 2004 begyndte han også at skrive på den danske.