Med fem dage tilbage af indsamlingen på siden Kickstarter, har den smarte in-ear høretelefon, Dash, samlet over 3 millioner dollar ind. Det svarer til 16,5 millioner danske kroner.
Det gør Dash til det mest succesfulde danske crowdfunding-projekt til dato.
Dash er på nuværende tidspunkt nummer 12 på alle tiders liste over mest succesfulde crowdfunding-projekter og skal 'bare' nå 100.000 dollars på de sidste fem dage af indsamlingen, for at gøre sin entré i top 10.
Det oprindelige mål for indsamlingen var 260.000 dollars, hvilket altså er blevet overgået med mere end tusind procent.
Successen forpligter
Hos det München-baserede firma Bragi, som står bag Dash, er den danske stifter og direktør Nikolaj Hviid da også glad for den yderst succesfulde kampagne, hvor beløbet bare er vokset og vokset.
- Det har været dejligt at følge med, men det er også et pres, der bliver lagt på os. Så man står ikke bare og jubler, siger Nikolaj Hviid til dr.dk.
Selvom der er kommet mange penge i kassen, så skal der leveres et færdigt velfungerende produkt til efteråret til de mange backere, som folk der kaster penge i crowdfunding-projekter kaldes.
Men de mange penge har været med til at Bragi nye muligheder. Firmaet har kunne ansætte ekstra specialister på projektet, og det giver dem også mulighed for at producere bedre værktøjer til at lave test-forløb.
- Flere ressourcer til rådighed betyder at vi kan producere bedre. Mere opmærksomhed på de små ting er altid godt, forklarer Hviid, som et stærkt fokuseret på at levere en førsteklasses oplevelse til brugerne.
Har fået mere end 2.400 kommentarer
Hvis man tror at arbejdet med et crowdfundingprojekt er slut, når man først man har gjort sin kampagne offentlig tilgængelig, så tager man fejl.
Hviid og hans firma har alene på Kickstarter fået mere end 2.400 kommentarer, og Hviid har selv stået for rundt regnet 98 procent af svarene til de mange forslag, kommentarer og spørgsmål som er kommet ind.
Netop dialogen med folk har Hviid værdsat højt.
- Det har været fantastisk. Folk spørger ind til komplicerede ting og har haft gode forslag til ting vi ikke selv har set, siger han.
På trods af mange gode inputs, får det ikke Hviid til at ændre på det oprindelige koncept i første udgave af de smarte høretelefoner.
- Nogle ting kommer op på vores ide-væg, som vi vil se på senere. Men vi er, som vi hele tiden har været, fokuseret på det vi har lovet. Alt andet er til en fremtidig version, siger Hviid.
Investorer og andre firmaer har henvendt sig
Udover de mange kommentarer fra almindelige mennesker, så har også en række andre professionelle lagt mærke til successen. Det gælder både firmaer der mener de har noget at tilbyde og folk der vil investere penge i firmaet.
På spørgsmålet om hvorvidt Hviid kunne være interesseret i at sælge firmaet er det umiddelbare svar et klart nej. Til gengæld er det meget muligt at man vil lade 'almindelige' investorer skyde penge i projektet.
- Når man producerer hardware så er det rigtig store pengebeløb man skal kunne lægge ud. Og så er det klart at ekstra investeringer giver os mulighed for at gøre ting vi ellers ikke kan gøre, siger Hviid.
Hviid: Det bedste er at folk har kunne se vores vision
I det hele taget har det været en rigtig positiv oplevelse for Nikolaj Hviid, der har mange års erfaring med at starte virksomheder, men som for første gang har stiftet bekendtskab med crowdfunding.
Selvom at pengene og omtalen har stor værdi, så er det noget andet han nævner, når talen falder på hvad det mest positive han har oplevet er.
- Det er at folk har set at det vi prøver at lave, er noget som gør noget godt for dem. Det vi har tænkt os frem til, er noget folk gerne vil have, forklarer Hviid.
Anbefaler at andre firmaer bruger crowdfunding
I det hele taget kan Hviid klart anbefale at prøve kræfter med crowdfunding, og det gælder ikke bare helt nye firmaer men også de mere etablerede. Men inden man gør det skal man tænke sig godt om.
- Hvis man ikke har noget unikt skal man lade være. Konceptet skal kunne begejstre folk online. Hvis du ikke kan begejstre folk med en video og tekst, så skal man holde sig væk, siger han.
Desuden råder han til at man ikke oversælger sit produkt, når folk investerer i noget som de ikke har haft mulighed for at prøve først.
- Vær ærlig i måden du kommunikerer på, måden du snakker med folk på. Det skylder man dem at være, slutter Nikolaj Hviid.