Danske startups vil gøre en forskel

Pille-apps, hjernestimulation og katastrofe-kommunikation. Udvalget af hjælpsomme startups var bredt, da tech-folket mødtes i Operaen til konference.

Her viser Balder Onarheim fra Plato, hvordan deres hjernestrøm-pandebånd ser ud i brug. (Foto: Anders Høeg Nissen DR Videnskab)

Det syder og bobler i de danske iværksættermiljøer, og det skorter i hvert fald ikke på gode ideer.

Det blev demonstreret med al ønskelig tydelighed, da en pæn del af startup-folket mødtes til TechBBQ-konference i Operaen i København i tirsdags.

Det handlede om alt fra folk, som arbejder med kunstig intelligens til firmaer, som laver crowdfundede elcykler, smarte skraldespande og meget mere.

Omkring 2.000 besøgende lagde vejen forbi, fra pengetunge investeringsfolk til helt små og nystartede iværksætter-virksomheder.

Den slags træf kan dog hurtigt komme til at dreje sig om drømmen om at vokse hurtigt - og måske blive samlet op af en af tech-giganterne for et stort millionbeløb.

Men der findes faktisk også startups, der på vidt forskellige måder gerne vil gøre en forskel og hjælpe med at gøre verden til et bedre sted at leve - selvom de fleste nok også gerne vil tjene penge nok til at få tingene til at løbe rundt...

Nogle af de fremmødte startups havde fokus på personlig udvikling, andre på folk med sygdomme og lidelser, og atter andre på at hjælpe med at skabe overblik i katastrofesituationer. Her kan du møde tre af dem:

Sæt strøm til din hjerne!

Plato er et hjernestimulations-apparat, det vil sige et pandebånd, der sender svag elektrisk strøm ind i hjernen for at stimulere specielle måder at arbejde på - fokuseret eller mere boblende og kreativt.

Det handler blandt andet om at hjælpe sig selv i en kaotisk hverdag, fortæller Balder Onarheim fra Plato, som præsenterede udstyret på TechBBQ.

- Det kan fx være, hvis man sidder på arbejdet og skal løse en fokuseret opgave, men har svært ved at koncentrere sig, så kan Plato-pandebåndet måske hjælpe, siger han.

Balder Onarheim har tidligere demonstreret sit pandebånd i DR2, og P1-vært Ole Brink eksperimenterede med strøm-stimulation fra en Plato for åben mikrofon i august.

Teknologien bag er stadig kontroversiel, men det er faktisk også en af grundene til, at folkene bag Plato gerne vil bygge og sælge deres pandebånd.

De tænker på projektet som 'borger-videnskab' og håber at kunne samle data fra tusinder af menneskers brug af Plato - som så kan give ny indsigt i (mulige) effekter af den elektriske stimulation.

Gode pillevaner giver penge til gode formål

I en noget anden afdeling af sundheds-sektoren finder man firmaet DrugStars.

DrugStars er en app, der skal gøre det både nemmere og sjovere at huske at tage sin medicin - med den ekstra bonus, at man samtidig gør noget godt for hele samfundet, fortæller medstifter Claus Møldrup.

- Problemet er, at den medicin vi køber i op til 40 procent af tilfældene ikke bliver taget som den skal, siger Claus Møldrup.

Ideen med DrugStars er, at man får en lille stjerne i appen hver gang, man husker at tage sin medicin, og de stjerner kan så veksles til donationer til velgørende formål eller forskning.

Pengene til donationerne skal komme fra medicinalbranchen eller sundhedsvæsenet, fordi de kan se en idé i at hjælpe folk til at tage deres medicin rigtigt.

Claus Møldrup afviser dog, at man vil kunne snyde systemet og donere en masse penge ved at påstå at man spiser 500 piller om dagen.

- Vi lader folk tage billeder af deres medicin, og laver også nogle analyser, så vi kan afsløre om det er en sandsynlig patientadfærd eller ej, siger han med et smil på læben.

På længere sigt kan DrugStars måske også hjælpe med analyse og feedback af de data, der bliver indsamlet, om hvilken medicin der bliver taget - eller ikke taget - og på den måde give læger og sundhedsvæsen ny indsigt i danskernes medicin-vaner.

Netværks-gadgets skal hjælpe når katastrofen rammer

Fra den hjemlige andedam og de lidt mere hverdagslige problemer bevæger vi os så ud i verden, hvor katastrofer ofte rammer i en noget anden skala, end vi er vant til herhjemme.

Kommunikationsnetværk er noget af det første, der bryder sammen, når der sker et jordskælv, når tyfoner hærger eller tsunamier skyller ind over land.

Det er en udfordring, som firmaet LinkAiders gerne vil gøre noget ved. De laver et apparat, som hedder Reachi - et kommunikationsværktøj, der skal hjælpe i katastrofesituationer.

- Vores mission er at være med til at skabe hurtigt overblik, når katastrofen rammer, siger Ida Stougaard fra LinkAiders.

Reachi er et robust apparat, der ligner en gammeldags iPod, som frivillige kan bruge til nemt at indsende rapporter om katastrofens omfang og behovet for hjælp, fortæller Ida Stougaard og Pernille Skjødt som står bag LinkAiders.

Rapporterne kan være oplysninger om, hvor og hvor alvorligt en orkan har ramt, hvor mange familier der er uden tag over hovedet, om strømforsyningen er brudt sammen eller lignende. Oplysninger kan så deles fx med Røde Kors, der kan tilpasse indsatsen efter de konkrete, lokale behov.

Kommunikationsværktøjet Reachi skal gøre det nemmere at skabe overblik i katastrofesituationer. Foreløbig er det dog en prototype. (Foto: Anders Høeg Nissen DR Videnskab)

- Det er baseret på mesh-netværksteknologi, hvor apparaterne kommunikerer trådløst med hinanden, så man stadig kan dele og sende data, hvis mobilnetværk og normal netadgang er brudt sammen, fortæller Pernille Skjødt fra LinkAiders.

De er stadig i gang med udviklingen, men har lavet funktionelle prototyper, som er blevet testet under realistiske forhold i Filippinerne.

Næste skridt er at tweake design og teknologi, så Reachi kan overleve barske vejrforhold og hårdhændet behandling og samtidig holde i lang tid på en opladning.

Parallelt arbejder LinkAiders på at opbygge relationer til både frivillige og organisationer, som måske engang i fremtiden vil finansiere køb og distribution af de nye kommunikationsapparater.

Facebook
Twitter