Dansker i hackersag nægter at låse computer op

Danskeren, der i dag blev afhørt i sagen om hackerangrebet mod CSC sidste år, vil ikke give politiet nøglen til at låse hans beslaglagte computer op. Politiet har dog fået adgang til noget af indholdet.

(Foto: © Torben Klint, Scanpix)

Danskeren, der står tiltalt i Danmarkshistoriens største hackersag, sagen om angrebet på CSC, vil fortsat ikke hjælpe politiet med at komme ind i hans egen computer.

Det stod klart onsdag, da anklagerne i sagen fremlagde noget af det materiale, politiet trods krypteringen af computeren havde formået at fiske ud.

Indholdet var dels billeder fra demonstrationer og dokumenter, der var relateret til hacking af IT-systemer, som CSCs.

Danskeren, der professionelt har beskæftiget sig med IT-sikkerhed, forklarede, at han finder sådanne systemer interessante og gerne vil studere, hvordan de er opbygget.

Stor opmærksomhed

Sagen om hackerangrebet på CSC der kom frem sidste år, er blevet omtalt som Danmarkshistoriens største - og har fået international bevågenhed på grund af den anden hovedperson i sagen, svenskeren Gottfrid Svartholm Warg.

Han blev dog ikke blev afhørt i dag.

Warg er verdenskendt i IT-kredse, blandt andet for at være medstifter af fildelingstjenesten The Pirate Bay.

Den 21-årige dansker, har tidligere ikke villet udtale sig i sagen, og dagens afhøring er således første gang, han udtaler sig. Siden onsdag morgen har anklager Maria Cingari afhørt danskeren, der har afvist at udtale sig om, hvorvidt han kender Warg.

Computer er krypteret

Da politiet stormede danskerens lejlighed sidste år, stak han af og tog sin computer med, men han lod sig kort efter anholde. Computerens indhold er krypteret, og nøglen var gemt på et SD-kort i en hul skakbrik.

Danskeren har dog ikke ønsket at hjælpe politiet med at låse computeren op, og politiet har fortsat ikke adgang til hovedparten af indholdet. Danskerens modvilje mod at hjælpe politiet, spurgte anklageren indgående til.

- Der er ikke noget af betydning for sagen på min computer. Jeg kan ikke se, hvordan det skulle stille mig en bedre situation [hvis politiet fik adgang, red], svarede han blandt andet.

Under forsvarerens afhøring af danskeren forklarede den 21-årige, at hans interesse i hacking af systemer som dem hos CSC skyldes, at han beskæftiger sig professionelt med området, og at kendskab til sikkerhed i sådanne systemer både kan resultere i jobtilbud og en høj løn.

Erobre flaget-konkurrencer

Blandt andet deltog danskeren i såkaldte 'capture the flag'-konkurrencer, der er en slags konkurrence i at finde huller i sikkerheden i IT-systemer. Markerer man sig i sådanne konkurrencer, kan det resulterer i jobtilbud, forklarede danskeren.

Dagens afhøring af danskeren omhandlede i høj grad en række såkaldte chatlogs, altså udskrifter af chats, hvori CSCs IT-systemer og adgange til dem, diskuteres af danskeren og en person, der angiveligt hedder 'My Evil Twin'.

Danskeren vil ikke fortælle, hvem My Evil Twin er, men afviser dog at det er Warg.

Metoder til indbrud hos CSC var ellers hovedemnet i chatlogs mellem danskeren og hans chatmakker, der blandt andet udvekslede brugernavne og passwords til CSC-systemer. Disse navne forklarede han, at han havde fundet via Google.

Den tiltalte dansker afviste blankt at have forsøgt at bryde ind hos CSC - og han afviste også efterfølgende at have haft kontakt med personen, der kalder sig My Evil Twin om sagen den chat, der blev fremlagt i retten.

Under dagens afhøring kom det frem, at danskeren var blevet aflyttet i sin celle, hvor han blandt andet diskuterer krypteringen med en bekendt. Her forklarede han, at krypteringen af computeren ikke kan brydes uden nøglen.

Sagen fortsætter fredag.