Danskerne vender ryggen til deres smart-ure

Både eBay og den Blå Avis bugner af brugte smart-ure, som folk ikke ønskede alligevel. De er for klodsede, for primitive og for store, lyder en forklaring.

Værsgo - køb en telefon, få uret med gratis. Sådan lyder tilbuddet, men mange sælger uret bagefter. (Foto: AFP PHOTO / JUNG YEON-JE)

Mens verden fortsat går rundt og venter på både Google-urene og det måske kommende Apple iWatch, flyder brugtmarkederne over med næsten helt nye udgaver af Samsungs første smartur, Galaxy Gear, Sonys smart-ure og enkelte Pebble-ure.

En hurtig søgning på den Blå Avis åbenbarer således omkring 100 brugte Galaxy Gear ure til salg. Dertil enkelte fra andre producenter, der også sælges ud til spotpriser, næsten ubrugte.

Tidligere i dag kunne den britiske avis The Guardian berette, at et tilsvarende fænomen udspiller sig på eBay, hvor smarte ure faldbydes i rigt mål, ligesom at en amerikansk undersøgelse (PDF)tidligere har vist, at en tredjedel af dem, der køber et såkaldt wearable device, fx et smartur, hurtigt holdt op med at bruge det igen.

Vil ikke eje dem, selv om de var gratis

Flere teleselskaber i både ind og udland har kørt kampagner, hvor man fik et smartur med enten gratis eller meget billigt, hvis man køber en smartphone - og i den Blå Avis skriver flere sælgere også, at urene er stort set nye, og kun lige hurtigt har været ude af kassen.

Enkelte på DBA og eBay skriver, at de fik det med, da de købte en telefon, men ikke altså ikke ønsker at eje det, selv om det var gratis.

- Wearables er kommet for at blive, det er der ingen tvivl om. Men vi er der ikke endnu. Og når folk opdager, at teknologien endnu ikke er rigtig god, står de af. For sandheden er jo, at de her enheder slet ikke er gode nok til det brede publikum endnu, siger John G. Pedersen, chefredaktør på meremobil.dk og mangeårig iagttager af mobilbranchen.

Der er ikke offentliggjort salgstal for sådanne produkter på det danske marked, men John G. Pedersen vurderer, at salget foreløbig har været meget begrænset.

Version 1 blev afløst efter få måneder

Mens der er massevis af fitness-dimser, skridttællerarmbånd og tilsvarende grej i omløb allerede, har der indtil videre været relativt få smarture på markedet. Her har Samsung og Sony markeret sig som de første større producenter på banen.

Samsungs smartur Galaxy Gear blev lanceret på sidste års IFA-elektronikmesse i Berlin i efteråret, men allerede i februar lancerede Samsung anden generation af uret, hvor styresystemet tilmed er skiftet ud.

- Næste generation bliver lidt mindre, men de er stadig store og Galaxy Gear var jo ikke engang rart at have på. Og så er der et problem i, at uret skal bruge bluetooth til at kommunikere med telefonen, for det betyder, at uret ikke virker, hvis mobilen ligger i køkkenet, mens man er i den anden ende af huset for at ordne vasketøj, siger han.

På vej mod bedre tider

Meget tyder dog på, at udviklingen går mod det bedre. Samsungs Galaxy Gear var baseret på Googles mobilsystem Android, og forleden kunne Google så løfte sløret for en ny version af styresystemet, der er er særligt tilpasset små skærme. Både Motorola og LG har annonceret at være på vej med ure, der bruger Googles nye system, der kaldes Wear.

Apple ventes også at lancere et smartur på et tidspunkt, men foreløbig findes Apples eventuelle bidrag til markedet kun på rygtebasis. Til gengæld har mange andre producenter afsløret, at de arbejder på sådanne produkter.

Foreløbig er salget af wearable-produkter behersket, men flere prognoser har spået en eksplosion i interessen de kommende år. Blandt andet har Juniper Research estimeret, at markedet i 2018 vil være vokset til 19 mia. dollars - altså over 100 milliarder kroner.

Facebook
Twitter