Danskernes mobildataforbrug i vild vækst

Vores bredbåndsforbindelser bliver hurtigere - og vi slubrer grådigt mobildata i os. Til gengæld taler og SMSer vi mindre end i mange år, viser ny statistik.

Fastnettelefonen lever, men hænger i en stadigt tyndere tråd, viser ny statistik. (Foto: Paul Zinken © Scanpix)

Der er fortsat vild vækst i danskernes appetit på mobildata, men vi stiller også større og større krav til vores bredbåndsforbindelse derhjemme. Det viser statistikken over danskernes televaner i første halvår af 2015, som netop er udgivet af Energistyrelsen.

Statistikken kommer med et halvt års forsinkelse, fordi den er baseret på indberetninger fra teleselskaberne selv. Til gengæld udgør den et løbende billede strømningerne i danskernes brug af net, mobil og andre teletjenester.

Og igen i år dokumenterer analysen, at danskerne i særdeleshed har taget mobildata til sig. Faktisk er forbruget af data steget med svimlende 83 procent i forhold til samme halvår, 2014, hvor smartphone-revolutionen ellers allerede var foldet rigeligt ud. I halvåret brugte vi 89,6 TB data.

Færre SMS - men lidt flere MMS-beskeder

SMS-beskeden er fortsat i frit fald. Vi sendte i halvåret 10,5 procent færre af dem end første halvår året før, men til gengæld gik MMS-beskederne frem med 8,7 procent. Generelt sender vi dog meget, meget færre MMS end SMS-beskeder. 3,98 mia. SMS-beskeder blev det til, mod blot 114 mio. MMS.

Fænomenet er ikke nyt, og har tidligere været forklaret med, at øget brug af sociale medier og andre beskedtjenester stille og roligt overtager SMS-beskedens funktion.

Overraskende nok taler vi dog en smule mere i telefon, efter længere tids tilbagegang. Faktisk 4,9 procent mere end samme halvår, året forinden.

Fastnettet lever, men raller

For blot ganske få år siden var fokus i den halvårlige telestatistik vanligvis stigning i SMS-forbruget eller den ekstremt hastige vækst i antallet af mobilabonnementer, der nu er stagneret og i alt udgør 148,1 per 100 indbyggere - en stigning på 1,2 procent.

Fastnettet er fortsat i live - omend stærkt faldende. Der er nu 27,9 fastnetabonnementer -inklusive IP-telefoni - per 100 indbyggere, et fald på 10,9 procent.

Til gengæld er der så småt kommet lidt mere gang i antallet af abonnementer på fiberforbindelser, der stiger med 14,4 procent. 420.000 af dem, findes der nu.

Hver tredje bredbåndsabonnent har nu 50 Mbit/s. Medianhastigheden er nu 26,5 Mbit/s.

Facebook
Twitter