Dataoverførsel nærmer sig lysets hastighed

Britiske forskere har lavet et lyslederkabel, der kan overføre data med 99,7 procent af lysets hastighed.

Britiske forskere har lavet et lyslederkabel, der der 15.000 gange hurtigere end normale lyslederkabler, som dem på billedet her.

Intet bevæger sig hurtigere end lys i et vakuum, men data nærmer sig med hastige skridt den ultimative fartgrænse.

Det er nu lykkedes forskere at overføre store mængder data i et lyslederkabel med op til 99,7 procent at lysets hastighed.

Det skriver New Scientist.

Hastighed og store mængder data

I lyslederkabler af glas bevæger lyset sig 31 procent langsommere end i et vakuum. Man kan sætte hastigheden op ved at bruge glaskabler med en hul kerne, så det meste af lyset bevæger sig gennem luft.

Men de hule kabler har den ulempe, at lyset spreder sig i overgangen mellem luft og glas, og det begrænser hvor meget data, der kan sendes gennem kablerne på samme tid.

Nu har forskere fra University of Southhampton i Storbritannien lavet hule lyslederkabler af ekstremt tyndt glas, der giver mindre lysspredning og dermed mulighed for at overføre mere data ved høj fart.

15.000 gange hurtigere

Forskernes rekord er en dataoverførsel på 73,7 terabit i sekundet over en afstand på 310 meter. Det er 15.000 gange hurtigere end almindelige lyslederkabler.

Det svarer til en helt enorm på downloadhastighed på cirka 73 millioner megabit i sekundet. Gennemsnittet for en dansk internetforbindelse er i dag cirka 20 megabit i sekundet.

Tidligere kabler kunne enten overføre store mængder data men gav afkald på de høje hastigheder eller også havde de høje hastigheder, kunne kun overføre færre data.

Nu kan man både få høj hastighed og overføre store mængder data i det samme kabel, fortæller Francesco Poletti, der har stået i spidsen for forskningsprojektet, til New Scientist.

Resultaterne er blevet publiceret i tidskriftet Nature Photonics.

Facebook
Twitter