Datatilsyn: Beskyt dig mod Facebooks overvågning

Det belgiske datatilsyn optrappede i sidste uge retorikken i sagen om Facebooks dataindsamling på tværs af nettet. Tilsynet opfordrer nu folk til at beskytte sig.

Facebook får nu igen en røffel af det belgiske datatilsyn, der opfordrer brugerne til at beskytte sig mod overvågning. (Foto: DADO RUVIC © Scanpix)

Facebook skal stoppe med at overvåge folks færden på nettet, medmindre folk tydeligt har givet Facebook lov.

Så kontant lød meldingen fra det belgiske datatilsyn fredag, efter at tilsynet gennem længere tid har lagt arm med virksomheden om blandt andet overvågning og sporing af folks adfærd på de estimeret omkring 13 millioner netsteder, der har monteret de berømte blå 'like' eller 'synes godt om'-knapper.

Når man ser en sådan knap kan Facebook registrere, at man har besøgt en given artikel, video eller andet webindhold, uanset om man har klikket på den eller ej. Denne metode sætter det sociale medie i stand til at samle bunker af oplysninger om brugernes interesser sammen - oplysninger, der primært bruges til at præsentere personligt tilpassede reklamer til brugerne.

Rapport afslørede dataindsamling

Et hold forskere og jurister fra forskellige belgiske universiteter har tidligere på året afsløret, at Facebook på denne vis samler oplysninger folks gøren og laden, uanset om de har en profil på det sociale medie eller ej. Dengang svarede Facebook, at selskabet ikke gør noget, der er i strid med loven, og at overvågning af ikke-brugere var en teknisk fejl, der skulle rettes.

Desuden erklærede selskabet at der var fejl i rapporten, uden dog at forklare hvilke.

Nu beder det belgiske datatilsyn så Facebook om helt at stoppe med overvågningen af brugerne.

- Facebook tilsidesætter europæisk og belgisk lov. Og Facebook har vist sig at være specielt dårlig til at give præcise svar, skrev chefen for det belgiske datatilsyn, Willem Debeuckelaere, fredag i en udtalelse. Tilsynet mener, at Facebook overtræder reglerne i så stort omfang, at det er blevet tid til at stille hårde krav.

Sagsøgt for selvsamme knapper

Sagen om overvågning af folk rundt omkring på nettet via 'like'-knapperne er kilden, fordi dette punkt også er en del af det meget omtalte gruppesøgsmål mod Facebook ved retten i Wien, hvor 25.000 brugere, herunder også 358 danskere, har stævnet det sociale medie for en række krænkelser.

Et af punkterne på de 25.000 brugeres liste er netop overvågning af deres netbrug via de blå 'like'-knapper. En dataindsamling, der sker, selv om man ikke klikker på knapperne.

Det belgiske datatilsyn skriver i en melding, at tilsynet nu har forsøgt at komme i dialog med Facebook om emnet gennem tre måneder uden at kunne få svar, og at dataindsamling fortsat står på, fordi Facebook - med tilsynets ord - nægter at anerkende reglerne i EU og Belgien.

Råd: Beskyt dig

Ganske usædvanligt opfordrer tilsynet nu direkte netbrugere til at installere udvidelser i deres browsere, der forhindrer overvågning, såkaldt tracking, fra blandt andet sociale medier. Det kan være plugins som disconnect.me, Ghostery eller Privacy Badger, der blokerer for uønskede forsøg på at samle data.

Det belgiske datatilsyn arbejder sammen med de tilsvarende tyske, hollandske, franske og spanske tilsyn om at komme til bunds i, hvor meget Facebook reelt overvåger brugerne - og hvad der sker med de mange data, der samles ind.

Facebook fastholder, at selskabet overholder loven og henviser til, at selskabet har placeret det europæiske hovedkontor i Irland, og at man derfor løbende er i dialog med det irske datatilsyn.

Selskabet har tidligere i et debatindlæg peget på, at Europa har et kludetæppe af regler på området, hvilket gør det svært for virksomheder at navigere i.

Facebook
Twitter