De fleste Apple-milliarder ryger uden om Viborg

Hovedparten af Apples investering i datacentret i Viborg, vil gå til indkøb af IT-udstyr fra underleverandører i Taiwan og Kina, lyder det fra ekspert.

Denne mark skal rumme Apples datacenter uden for Viborg. Det er dog uvist, hvor mange af milliarderne, der bliver sået her. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Den kraftige regn med Apple-dollars, der skulle have regnet ned over markerne udenfor Viborg, ender sandsynligvis snarere med at blive en moderat byge.

Apples stort anlagte datacenter, der blev annonceret med store armbevægelser i mandags, vil nemlig hverken kaste særlig mange lokale jobs af sig - og heller ikke særlig mange milliarder af kroner.

Selv om Apple vil bruge 12,6 mia. kroner på at bygge to datacentre, et i Irland og et i Viborg, vil hovedparten af pengene nemlig gå til indkøb af IT-udstyr, som Apple bestiller hos underleverandører i Kina eller Taiwan, og som dermed kommer til at ryge i en stor bue uden om Viborg.

Sådan lyder meldingen fra analytiker Anders Elbak fra det internationale IT-analysehus IDC, der undrer sig over de forventninger, der blev fremlagt på et pressemøde mandag. Heraf fremgik det, at Viborg ventede op mod 10.000 arbejdspladser på grund af Apples tilstedeværelse.

Ønsketænkning eller noget i ærmet

- Det er nok lidt ønsketænkning, medmindre de har noget i ærmet. Jeg har svært ved at se, hvor de jobs skulle komme fra. Det er jo et driftcenter. Der kommer ikke noget udvikling til Danmark. Spørgsmålet er, om det overhovedet bliver lokale håndværkere, der skal bygge det, eller om det vil blive udenlandsk arbejdskraft, siger han.

Datacentre er i dag fuldautomatiske serverparker, hvor der af og til skal flyttes en ledning, skiftes en maskine eller laves andre tekniske opgaver. Dertil kommer drift og vedligeholdelse af bygningerne. Men selve serverne fjernstyres andre steder fra - i Apples tilfælde måske direkte fra Californien.

Kun en mindre del af 6,3 mia. kroner, centret er estimeret at koste, vil komme Viborg til gode, vurderer han.

- Elektronikken laver Apple jo selv, eller har nogen til at lave for dem. Normalt specificerer man hvordan serverne skal se ud, og får så en fabrik til at lave dem, som oftest i Kina eller andre steder. Det kan være svært at gennemskue, hvor mange af pengene, der går til det - men jeg vil tro, at det mindst er to tredjedele og måske endnu mere af beløbet, siger han.

Dermed er det mindst fire ud af de 6,3 mia. kroner, der slet ikke kommer Viborg til gode - og måske endnu mere.

Godt for Danmark alligevel

Analytikeren understreger dog, at han anser det for en god ting, at Apple vælger Danmark til sit datacenter - og især fordi der dermed er sat en streg under, at Danmark har rammebetingelser, der gør det muligt. Han er også sikker på, at det nok skal komme Viborg til gavn at lægge jord til datacentret.

- Men jeg er ikke sikker på, at et datacenter vil trække andre datacentre til, medmindre andre kan få de samme vilkår som Apple har fået. Udenfor London er der fx klumpet en del datacentre sammen, men det er ikke fordi der er andre datacentre, men snarere fordi der er en god infrastruktur.

Dr.dk beskrev i går, at et tilsvarende Apple-datacenter i North Carolina blot har skabt 50 lokale jobs, og at der langt fra er udsigt til et regulært job-boom i Viborg, alene på grund af de nye nabo.

- Rent fagligt skal man forstå, at vi snakker om en fabrik her. En højt specialiseret fabrik, hvor der skal bruges nogle få mennesker til de mange kvadratmeter. Bygningerne skal vedligeholdes lidt, og teknikken skal vedligeholdes. Men man har ikke en helt it-afdeling, der holder øje med softwaren, sagde direktør i datacentervirksomheden Interxion, Peder Bank, i går til dr.dk.