Debat om netneutralitet blusser op påny

Kun et par uger efter at EU-parlamentet vedtog en klar opbakning til at holde internettet neutralt, er der opstået tvivl om, hvad amerikanerne vil. Debatten har stået på i små ti år.

Trafikken gennem kablerne er igen et emne, der får debatten i kog i USA. (Foto: Hilaryaq © Stock.xchng)

Skal alle de bits og bytes der suser gennem nettet, behandles lige - eller skal det tillades, at nogle tjenester kan betale sig fra at komme hurtigere gennem kablerne ?

Sådan lyder et spørgsmål, der de senere år er nået hele vejen til både EU-parlamentet og den amerikanske regering.

Foreløbig har vinden blæst i retning af ligelig behandling af al data, men i denne uge rejste en læk af en kommende plan fra den amerikanske teleregulator, FCC, tvivl om amerikanernes standpunkt på området.

FCC ville, ifølge flere amerikanske aviser, bakke op om en model, der alligevel tillader teleselskaberne at tage sig betalt for at give nettrafik fra eksempelvis Netflix en særlig forrang gennem kablerne.

En sådan forrang kan i princippet betyde, at Netflix kan levere en bedre tjeneste til brugerne, samtidig med at alle konkurrerende tjenester får en dårligere ydelse og stabilitet.

Tidligere på året vandt flere amerikanske teleudbydere netop en appelsag om emnet, der nu tillader dem frit spil til at sortere i trafikken.

Trafikprop eller ej

I begyndelsen handlede debatten om netneutralitet netop om båndbredde og trafikpropper - for det har i en årrække været kendt, at trafikken på nettet vokser vildt, anført af de datatunge videotjenester som netop Netflix, YouTube og herhjemme sågar også af DR og TV2s streamingtilbud.

Det har fået mange til at bekymre sig om en fremtid, hvor nettet ikke kan rumme al trafikken - og hvor der derfor vil opstå trafikpropper, efterfulgt af et nyt forretningsområde, hvor teleselskaberne, mod betaling, kan tilbyde nogle tjenester en hurtigere vej ud til brugerne under spidsbelastninger.

Mange har frygtet, at internettet dermed ville blive et sted for de rige selskaber, mens nye, innovative tjenester ville blive kvalt i kuvøsen, fordi de ikke havde pengepungen i orden.

Konkurrence mellem telebranchen og netselskaberne

Siden er problemstillingen blevet mere omfattende, og nogle har frygtet, at telebranchen kan falde for fristelsen til at diskriminere tjenester, der er i konkurrence med deres egne. Det kan være internetelefonitjenesten Skype, beskedtjenesten WhatsApp eller Netflix, der herhjemme ligger i konkurrence med fx TDCs YouBio.

For nogle få uger siden vedtog EU-parlamentet en række nye regler for teleområdet, og en del af pakken var en stærk opbakning til netop netneutraliteten - altså princippet om, at alt digital trafik skal behandles lige. Derfor var det en overraskelse, da det kom frem, at FCC i USA måske alligevel ville bakke op om, at nogle selskaber alligevel kunne købe sig adgang til en overhalingsbane på nettet.

Ifølge Roslyn Layton, der er ved at tage en PhD i netop netneutralitet ved Aalborg Universitet, er debatten om FCCs udmelding kørt mere op, end problemet kan holde til.

- Generelt vil konkurrence i sig selv fremme det åbne internet. Ellers er brugerne ikke glade. Ingen vil tegne abonnement hos en udbyder, der kun tilbyder adgang til halvdelen af internettet. Men man kan spørge sig selv, om et neutralt internet altid vil være til forbrugernes fordel, siger hun.

Kan være en fordel

Roslyn Layton peger på en række situtationer, hvor forbrugerne vil kunne have gavn af et ikke-neutralt internet. Det kunne være, at et teleselskab fik mulighed for at sælge abonnementer, hvor man kan se Netflix på sin tablet uden at tænke på at overskride abonnementets loft for data. Her ville Netflix-trafik få en bedre behandling af udbyderen end andres.

- Her ser det ud til, at man i USA hælder mod en model, hvor man siger, at det, man tilbyder den ene udbyder (fx Netflix, red), skal tilbydes til alle. Frygten for, at det vil gå ud over små selskaber, har vi indtil videre ikke set nogen beviser for, siger hun.

Også Brasilien har netop vedtaget regler, der bakker om et neutralt net - og afsløringerne fra den amerikanske whistleblower Edward Snowden har også i andre sammenhænge skabt en generel skepsis overfor USAs dominerende rolle på nettet.

Kludetæppe giver ikke mening

De fleste store trafikslugere er netop amerikanske - og derfor mener Roslyn Layton ikke, at det overhovedet giver mening at indføre et kludetæppe af forskellige regler på området, hvor der gælder noget andet i USA end i EU og noget helt tredje i Sydamerika.

- Teknologien vil løse en del af problemet, længe inden vi når at finde fælles regler for det. Interessen samler sig om de tungeste videotjenester, men allerede nu er der meget bedre metoder til komprimering af video, og design af systemerne vil blive smartere.

På længere sigt håber Roslyn Layton, at politikerne vil indtage en mere pragmatisk holdning til emnet.

Natten til i dag har FCC-chefen Tom Wheeler forsøgt at tage brodden af historien om at nettet måske fremover alligevel ikke skulle være helt neutralt. Wheeler skriver blandt andet, at FCC ikke har ændret standpunkt, og at det nye forslag skal sikre, at der ikke blive blokeret for lovligt netindhold, samt at internetudbyderne er åbne om, hvad der sker på deres netværk.