Deleøkonomi er big business

Fra sociale hippier til storby-hipstere. Alle lejer, låner eller deler med hinanden. Alt fra værktøj og biler til sofaer og penge.

BlaBlaCar er en af de mange 'the sharing economy' dele-økonomi-tjenester, der skyder frem i øjeblikket. (© blablacar.com)

I disse dage er jeg til LeWeb-konference om nye økonomier i webverdenen.

LeWeb er en teknologi- og medie-event, der snart har 10 år på bagen. Den holder normalt til i Paris, men holdes i denne uge for anden gang i London, få skridt fra Westminster Abbey.

Temaet er denne gang 'the sharing economy' - deleøkonomien. Det vil især sige tjenester og sites som udlejningsnetværket Airbnb, opgavemarkedet DenLilleTjeneste.dk og delebiltjenester som BlaBlaCar.

Steder hvor folk kort sagt kan låne eller leje ting og tjenester til hinanden, uden om traditionelle mellemfolk eller udbydere, som taxaer, freelancebureauer eller hoteller.

Globalt shoppenetværk

På scenen er der talere, som forsøger at sætte tingene i et større perspektiv, men det bliver hurtigt lidt abstrakt..

Så synes jeg faktisk det er sjovere at høre nogle af dem, der forsøger at lave nye tjenester i deleøkonomiens hverdag.

Et par af dem, Samir Abdelkrim og Hugo Defrance, pitcher noget de kalder Worldcraze.

Kort fortalt vil de forsøge at udnytte det fænomen, som mange rejsende nok kender - nemlig at man bliver bedt om at købe jeans eller solbriller eller mobiltelefoner med hjem til venner og familie, når man har været ude at rejse.

Og hvorfor ikke udnytte at tusinder af mennesker hele tiden rejser verden rundt, og få dem til at købe dine ønsker med hjem til dig, uden at du behøver at vente på at en af dine venner skal til Japan, New York eller Frankrig?

WorldCraze har været i privat beta indtil nu, men lancerer snart for offentligheden - og så må man håbe, at de ikke ramler ind i alt for mange toldregler - eller problemer med folk, der har købt den forkerte iPad med hjem...

Tag en slapper uanset hvor du er

En af de mere hypede deletjenester er Breather, der blev officielt lanceret i dag, onsdag.

Udover Julien Smith, en af tech-verdenens konsulent-yndlinger, køres Breather nemlig også af Alex Payne, som tidligere har arbejdet for Twitter.

Breather er en mobilapp, der skal gøre det nemt at finde og leje en plads eller et rum i byen, så man kan arbejde i fred, holde et møde eller bare få en slapper ('breather').

For et beløb i størrelsesordenen 20 dollars i timen er det meningen man skal kunne korttids-leje et rum fra et stort udvalg, typisk hos firmaer og kontorer, der har plads til overs. Senere vil private formodentlig også kunne tilbyde plads - ligesom de allerede gør i tjenesten Airbnb.

En del af pengene i Breather skal gå til at holde de udlejede rum rene og pæne. Og som med stort set alle de andre deleøkonomi-tjenester bliver en stor del af udfordringen at skabe tryghed mellem brugere og udlejere.

Ny økonomi, nye udfordringer

Som med så meget andet på det store interweb er de besøgende på LeWeb - og aktørerne i deleøkonomien - en sær blanding. Der er hippier som folkene bag Couchsurfing og højoktan-konsulenter som Jeremiah Owyang, og diskussionerne spænder lige så vidt.

Fra hvordan vi kan begynde at leve mere bæredygtigt ved at dele med hinanden, til hvordan store firmaer kan blive endnu større og tjene endnu flere penge hvis de lærer at udnytte kundernes ønske om at være sociale og dele.

Det er svært ikke at blive begejstret, når folkene på scenen fortæller succeshistorier. Og grundlæggende er der jo noget smukt ved deletanken.

Omvendt er det nok også klart, at bevægelsen de kommende år vil møde masser af udfordringer. Airbnb er allerede rendt i problemer blandt andet i New York, hvor en privat udlejer for nylig røg i retten og fik at vide, at det var ulovligt for ham at udleje sit soveværelse.

Både Airbnb og mange andre tjenester er på kollissions-kurs med både love, etablerede brancher og vægten af tusindvis af brugere, der overbelaster systemerne, og ikke alle er lige hippie-agtige...

Torsdag fortsætter programmet på LeWeb i hjertet af London - og i Harddisken på P1 vil man i de kommende uger kunne høre mere om 'the sharing economy'.