Den første Ubuntu-tablet kan også være en PC

Spanske bq bliver det første selskab med en tablet, baseret på det frie Ubuntu-system. Forleden smed finske Jolla håndklædet i ringen og droppede sin tablet.

(Foto: © Canonical)

Mens tablet-markedet i disse måneder døjer med en voldsom afmatning, har britiske Canonical, der udgiver Linux-systemet Ubuntu, og den spanske mobilproducent bq alligevel ikke helt opgivet drømmen om at snuppe en bid af Apples og Googles kage.

Bq var sidste år først med en smartphone, baseret på mobil-udgaven af Ubuntu - og nu har selskabet netop løftet sløret for den første tablet med Ubuntu-systemet. Det bliver en sag på størrelse med en iPad, men som er beregnet til at slutte til en ekstern skærm, fx et fjernsyn, og et tastatur, hvorved maskinen omdannes til en skrivebords-PC.

Ubuntu anses for at være den mest udbredte distribution af det frie open source-system, men eftersom at systemet er gratis og ikke kræver registrering, er det uvist, hvor mange der bruger det.

Fortsat få Ubuntu-mobiler

Til gengæld har britiske Canonical, der udgiver systemet længe haft kraftige ambitioner om at få en bid af den kage, især Google sidder på med sit Android-system.

For et par år siden vakte det opsigt, da Canonical søsatte et crowdfunding-projekt, der skulle rejse 32 mio. dollars til den første luksus-Ubuntu-smartphone. Kampagnen ramte langt forbi skiven og hentede kun små 13 mio. dollars - hvilket alligevel var et opsigtsvækkende stort beløb.

Foreløbig har kun bq og kinesiske Meizu lanceret mobiler med Ubuntu-systemet, men ingen af de hidtidige produkter har flyttet markedsandele i målbart omfang.

Tablet-markedet er, ganske som smartphone-markedet, domineret af Apple og Google, men Microsoft ser - ifølge de seneste tal fra IT-analysehuset IDC - ud til at have skabt vækst i et ellers faldende marked med den såkaldte hybrid-kategori, hvor selskabets egen Surface er blandt de bedst kendte produkter. Her er der tale om maskiner, der både kan bruges som tablet og som bærbar computer.

Jolla i problemer

En af de øvrige udfordrere på markedet er finske Jolla, der oprindeligt er udsprunget af et fremtidsprojekt hos Nokia, men som i dag markedsfører en smartphone, baseret på selskabets eget system, Sailfish.

Jolla har siden efteråret været under økonomisk pres, og måtte i november gennem en opslidende fyringsrunde og restrukturering af gælden, og i sidste uge kunne selskabet så afsløre, at den planlagte Jolla-tablet nu bliver aflyst.

Jollas tablet var udsprunget af en crowdfunding-kampagne, men der har længe været tvivl om, hvorvidt den nogensinde ville blive leveret til dem, der har støttet projektet ved at forbestille en.

I den seneste analyse fra it-analysehuset IDC viste tallene fra fjerde kvartal fa 2015, et fald i tabletsalget på 13,7 procent, hvor Apple gik hele 24,8 procent tilbage, mens Samsung måtte æde en tilbagegang på 18,1 procent.

Der blev solgt 65,9 mio. tablets i kvartalet.