Den internationale rumstation ramt af virus

Det halter med virusbeskyttelsen på den internationale rumstation, ISS, der jævnligt får computervirus fra astronauternes USB-pinde, hævder ekspert.

Der jævnligt virus i den internationale rumstation, forlyder det. (© Scanpix)

Det er ikke kun almindelige menneskers computere, der bliver ramt af computervirus. Også de computere, der er i kredsløb omkring jorden i den internationale rumstation er sårbare - og tidligere i år måtte astronauterne i gang med at fjerne en regulær invasion af vira fra rumstationens computere.

Det afslørede stifteren af et af verdens største antivirus-firmaer, Eugene Kaspersky, på en journalistkonference i Australien i sidste uge.

Infektionen skulle angiveligt stamme fra en russisk astronaut, der havde virussen med på en USB-pind. Kaspersky afslører ikke detaljer om virusangrebet, men det skulle angiveligt være sket før ISS skiftede til open source-styresystemet Linux tidligere på året. Før skiftet brugte rumstationen Windows XP, der også på jordens overflade hærges af virusangreb.

Også et atomkraftværk

Mens et virusangreb på den internationale rumstation kan være skræmmende nok i sig selv, afslørede Kaspersky også detaljer om et virusangreb, der i princippet kunne være gået langt værre. Et russisk atomkraftværk blev nemlig for nylig slemt ramt af den såkaldte Stuxnet-virus, der de sidste par år har hærget især i Iran.

Stuxnet-virussen har været en af de senere års mere omtalte vira, fordi både USA og Israel formodes at have været med til at lave den i et forsøg på at ramme Irans atomprogram.

Stuxnet breder sig særligt i det Siemens-software, der bruges af atomkraftværker, men bemærkelsesværdigt nok, var det omtalte atomkraftværk slet ikke direkte på nettet, hævede Kaspersky. Derimod stammede virusangrebet fra en USB-pind, nogen havde haft med ind.

- Cyberspace har ingen grænser, sagde Eugene Kaspersky. Hele hans indlæg kan ses nedenfor.

Mens Eugene Kasperskys påstande umiddelbart kan være svære at få bekræftet, har der også tidligere været rapporter om virus-angreb på computerne på den internationale rumstation. Selv om computerne kan kommunikere med jorden, er de dog ikke tilsluttet internettet.

Facebook
Twitter