Der kommer Google i dit TV

Flere store TV-producenter kaster sig ud i partnerskaber med Google, der fremover skal indbygges i utallige TV-apparater. Her er, hvad der venter.

Med en lille håndfuld af de allerstørste producenter af TV-apparater i ryggen, vil Google i løbet af det næste års tid i hastigt tempo møve sig ind i folks fjernsyn, hvor den allestedsnærværende netgigant nu satser på at vinde markedsandele med sit styresystem til TV-apparater, Android TV.

Det stod klart på den store forbrugerelektronikmesse CES i Las Vegas denne uge, hvor både Sharp, Sony og TP Vision, der laver TV-apparater for hollandske Phillips, annoncerede, at de er på vej med ikke blot et, men hel række produkter med Android TV indbygget. Det vil ske allerede i løbet af foråret.

Android kendes af de fleste mennesker fra mobiltelefoner fra producenter som HTC, Samsung og Sony og et mylder af både kendte og ukendte mobilproducenter, der tilsammen har givet Google en markedsandel på smartphonemarkedet på hele 85 procent. Android driver dog også et væld af tablets og en række smart-ure og findes sågar i biler, computere og kameraer.

Googles første forsøg aflives

Nu skal softwaren så også indbygges i folks Smart-TV-apparater, hvor Google fremover skal sætte brugerne i stand til at bruge apps og streame indhold fra forskellige tjenester direkte til TV-skærmen.

Smart TV-apparater var for få år spået til at blive arena for de amerikanske tech-giganters næste kampe om markesandel, og giganten Apple blev gennem lang tid rygtet på vej med et TV-apparat. Flere af de store selskaber slog sig dengang sammen i en alliance, der skulle sikre fælles standarder for udviklere af indhold, så udviklerne af apps og tjenester kunne nøjes med at udvikle een version.

Nu ser det imidlertid ud til, at Google kommer til at få et uventet hastigt ryk ind på området, når de tre producenter de kommende måneder sætter gang i fabrikkerne.

Android TV blev annonceret i sommer, som afløser til den meget lidt udbredte platform Google TV, der aldrig rigtig blev udbredt.

Hvis platformen bliver en succes, kan brugerne se frem til at kunne hente apps i Googles Play-store og styre fjernsynet via stemmestyring, som man kender det fra Googles øvrige Android-produkter. Googles egen videotjeneste YouTube er selvskrevet på apparaterne, men brugerne vil også kunne hente apps fra streamingtjenester som HBO og Netflix. Play Store rummer også danske TV-apps fra fx DR og TV2.

Tal til TV-apparatet

Det er uvist hvordan Google vil finansiere sine udviklingsomkostninger, udover at selskabet vanligvis henter sine indtægter fra annoncer, der også kan vises på en TV-skærm.

Fjernbetjeningen kan, men behøver ikke være, en Android-smartphone eller tablet eller et Android Wear-baseret smartur. Google har i et par måneder selv markedsført sin Nexus-player, der er en Apple-TV-lignende ekstern boks, der sluttes til TV-apparatet og også kan bruges som spilkonsol.

Sidste år viste en opgørelse fra Branchen ForbrugerElektronik, at lidt over halvdelen af alle solgte fjernsyn i Danmark i 2013 - i alt 280.000 styks, var at regne for smart-TV-apparater. Tallet ventes at være vokset i 2014.

FacebookTwitter