Det mørke net udvider med hemmelighedsfuld chat-funktion

Udviklerne bag TOR-netværket melder nu klar med en chat-tjeneste, der sætter brugerne i stand til at skrive sammen gennem det mørke net. Det gør livet surt for politiet.

Det anonyme Tor-net huser mange kriminelle, men beskytter også mennesker mod politisk forfølgelse og overvågning. (Foto: skærmdump)

Vi kender MSN Messenger, Skype, Whatsapp og ganske mange andre chatklienter - men nu får vi endnu en af slagsen, denne gang fra holdet bag TOR-projektet, der vil sikre, at folk kan tale sammen uden at spionerne lytter med.

Navnet på NSAs og politiets nyeste hovedpine er TOR Messenger, der basalt set bare er en simpel chat-tjeneste, der kører via det særlige TOR-netværk.

Krypteret chat findes allerede vidt og bredt, men er lidt besværligt at benytte - men ideen bag TOR Messenger er, at gøre krypteret, anonym chat let og simpelt at benytte.

Mylder af knudepunkter

Det mørke net er bedst kendt for utallige historier om narkohandlere og pædofile, der bruger nettet til at gemme sig. Men den egentlige hensigt med TOR-projektet er at give et sikkert netværk til folk, der lever i totalitære regimer, er politisk eller religiøst forfulgt eller bare gerne vil tale hemmeligt, fx med journalister eller med en NGO-organisation som Amnesty International.

Adgang til TOR-nettet fås let via den særlige Tor browser, der sørger for at trafik bliver sendt rundt mellem et mylder af knudepunkter, før den ryger videre ud på nettet. Herved har du både adgang til det almindelige net, men også til de sider, der kun findes på det særlige Tor-net.

Det er blandt disse, de såkaldte Tor Hidden Services, at mange kriminelle findes.

TOR Messengeren er dog, ligesom resten af nettet, helt lovligt at benytte. Softwaren integrerer tilmed med en række andre chat-netværk, som Jabber (XMPP), IRC, Google Talk, Facebook Chat, Twitter, Yahoo og flere andre. Softwaren er baseret på Instantbird-appen, og samtalen vil være krypteret som standard.

Ikke alle stoler på TOR-netværkets evne til at skjule ens spor, men med såkaldt OTR (protokol for krypterede samtaler) og trafik gennem TOR-netværket, vil TOR Messenger appen tilbyde brugerne en noget mere beskyttet samtale, end fx via Skype.

TOR Messenger er indtil videre kun i beta, og i skrivende stund har redaktionen problemer med at installere den i Windows.

FacebookTwitter