Det skal du gøre, hvis du selv bliver ramt af ransomware

Dagens cyberangreb mod flere danske kommuner, kunne lige så godt have ramt din egen computer. Sker det, er der ingen nem vej ud.

Det er slemt at blive angrebet af ransomware. (© Scanpix/Corbis RF)

Det kan være en helt ufatteligt sur oplevelse at blive ramt af den slags angreb, der de seneste uger har ramt flere danske kommuner.

Bliver man først offer for ransomware-angreb, er der nemlig ofte ingen vej ud, og derfor må man indse, at ens dyrebare billeder af ungerne eller den store rejse, den digitale musiksamling eller andre filer kan været tabt for evigt.

Medmindre, man altså har husket at tage en backup - og det bør man hellere begynde på før end siden, hvis man har dyrebare data på computeren, lyder anbefalingen fra sikkerhedsorganisationen DK-CERT, der overvåger sikkerhedstrusler mod den danske del af nettet.

I sidste uge udgav DK-CERT og Digitaliseringsstyrelsen en rapport om danskernes IT-sikkerhed, hvor problemerne omkring datatab ved ransomware-angreb specifikt var fremhævet som et stigende problem.

Ofte bliver man snydt

Den nedrige angreb er ondsindet kode, der kommer ind på computeren ved at brugeren henter en inficeret fil på nettet, klikker på et link eller en vedhæftet fil i en mail eller på anden måde er uforsigtig. Slipper ransomware-koden forbi brugernes antivirusprogram, går en proces i gang, der kan nægte brugeren adgang til bestemte filer, eller helt forhindre at computeren overhovedet kan starte op.

Bagmændene kræver herefter løsepenge for at udlevere den nøgle, der kan låse computeren eller filerne op. Men ofte bliver man bare snydt.

- Vi anbefaler, at man ikke betaler løsepengene. Oftest sker nemlig blot det, at man ikke får nøglen tilsendt, men i stedet modtager en mail med krav om endnu flere penge, siger Shehzad Ahmad, der er chef hos sikkerhedsorganisationen DK-CERT.

Tre gode råd

Han giver følgende råd til folk, der bliver ramt af fænomenet.

- Søg først på internettet efter råd. Af og til vil nøglen ligge på computerens harddisk og kan findes frem, hvis man kigger det rigtige sted hen.

- Selv om det lykkes at låse computeren op, må man indse, at computeren skal gennem en større omgang rengøring. Det er nødvendigt at geninstallere Windows og lægge al data tilbage fra en backup.

- Betal ikke løsepengene. Man kan være heldig at få nøglen tilsendt, men ofte får man bare endnu mere afpresning.

Og husk backup

Men først og fremmest anbefaler DK-CERT, at private danske computerbrugere husker at tage en backup af data, der ikke kan erstattes. I den nyligt udgivne rapport om IT-sikkerhed i Danmark svarede kun 39 procent, at de jævnligt tager backup af deres computer.

Både Windows og Mac indeholder som standard værktøjer, der kan automatisere backup-processen.

Facebook
Twitter