Digital assistent på værtshus: Så godt forstår Amazon valby-engelsk

So ein Ding har testet Amazons digitale assistent Alexas evner til at svare på danskernes spørgsmål.

Amazons Alexa er blevet sluppet ud i den virkelige verden, og klarer det forbløffende godt på trods af dansk accent og baggrundsstøj.

Digitale assistenter er blevet den nyeste kamplads for giganterne Google, Apple, Microsoft og Amazon.

Assistenterne er designet til at lytte på, hvad du siger og svare på alverdens spørgsmål, spille musik, tilføje kalenderaftaler og mange andre ting.

Mens Apple og Google i form af deres dominans på mobilområdet længe har haft assistenter bagt direkte ind i telefonen, har særligt Amazons tilgang været ret anderledes.

Firmaet lancerede for tre år siden assistenten Alexa, der kom indbygget i Amazon Echo, en cylinderformet højttaler med indbygget mikrofon. Produktet blev ret hurtigt en succes for Amazon, der efterfølgende udbyggede med Echo Dot, som er en mindre udgave.

Alexa bor ikke kun hos Amazon

Siden har Amazon fulgt op med et par udgaver med indbygget kamera, og i tillæg er en alen lang række af firmaer begyndt at tilføje Alexa til egne produkter.

I denne uge slap Amazon så endnu flere Echo-dimser løs, som alle har det til fælles, at de skal gøre firmaets digitale assistent Alexa til et ekstra, klogt familiemedlem - og hjælpe Amazon til at sælge endnu flere produkter og indsamle endnu flere data.

Fra en mindre udgave af Echo-højttaleren til den nye Echo Spot, er Amazons håb at gøre det attraktivt, at du af egen fri vilje tæppebomber alle rum i dit hjem med mikrofoner og kameraer, der er i konstant kontakt med Amazons store computerhjerne.

Dansk er en udfordring, men valby-engelsk går an

I en dansk kontekst har de digitale assistenter indtil videre den udfordring, at det kun er Apples Siri, der taler dansk.

Men Amazons Alexa klarer det faktisk ganske imponerende, når danskere med en række meget forskellige accenter, afkræver assistenten svar. - fx. på spørgsmålet om en pingvin har knæ.

Se hvordan hun klarer opgaven i videoen øverst i artiklen.