Digital politistat: 5 teknologier, der overvåger alle kinesere

Fra bycykler til bankudskrifter. Kina er ved at udvikle den perfekte politistat, der spionerer om alt mod sine borgere.

Din kinesiske stat arbejder ihærdigt på at kunne overvåge alle sine indbyggere. Der er lige nu 176 millioner overvågningskameraer i landet. (Foto: Kim Kyung Hoon © Scanpix)

Det kinesiske samfund bliver mere digitaliseret - mobilbetalinger, kontokort, QR koder, sociale medier og så videre. Men de kinesiske myndigheder bruger også den samme digitalisering til at overvåge borgerne og holde styr på, hvad de foretager sig. Her er fem måder, som myndighederne kan overvåge kinesere i det daglige.

Ansigtsgenkendelse

Allerede i dag kan du bruge ansigtsgenkendelse utallige steder i Kina. På din smartphone, i supermarkedet, på fast-food restauranten og i banken kan du nu få dit ansigt scannet og bekræfte, at du er den du er, ved at vise dit ansigt til et kamera.

Kameraets tilsluttede computer laver så en analyse af dit ansigt, og bestemmer om det matcher den identitet, du giver dig ud for at være. Systemet minder om det, som Apple vil indføre i den nye Iphone X, hvor du kan låse telefonen op ved blot at kigge på den.

Men systemet betyder også, at de kinesiske myndigheder har adgang til data om mange borgeres ansigter. Kina er et af verdens mest overvågede samfund, og med de anslåede 176 millioner overvågningskameraer, der er i Kina, kan man pludseligt automatisk identificere alle, som overvågningskameraerne kan se.

Apps, der måler din bevægelse

Hvis du af en eller anden grund ikke kan ses af et ansigtsgenkendende overvågningskamera, så har den kinesiske stat andre måder at finde dig på. I Xinjiang, der er en provins i det vestlige Kina, har lokalregeringen bestemt, at alle biler skal udstyres med en GPS-sender. Hvis man nægter, så mister man muligheden for at kunne tanke sin bil op.

I de store millionbyer er delecykel-apps blevet mere og mere populære. De to største konkurrenter har nu hver en anslået markedsværdi på over én millard dollars, og det vælter ind med flere store investeringer fra store kinesiske tech-virksomheder. Årsagen er simpel. Data om, hvor du cykler rundt er værdifulde for virksomhederne. Og for den kinesiske regering, som også kan bruge de samme data.

Din økonomi

Kina er meget langt fremme med mobilbetalinger, og betalingsløsningerne er ikke drevet af de sløve og statslige banker. Det er derimod de store internetgiganter Tencent og Alibaba, som har førertrøjen på. Og de virksomheder giver data om brugerne videre til staten.

Men det er ikke alene det kinesiske styre, der lurer med i borgernes økonomi. Det gør virksomhederne, der udbyder betalingstjenesterne også. Ud fra brugernes adfærd på sociale medier og anden data, kan de f.eks beslutte, hvor mange penge hver enkelt kan få lov at låne.

Hvem du taler med

Apropos betalingstjenester, så er de fleste integreret i appen Wechat, der kan beskrives som en Schweizerknivs-app. Den kan alt. Og lidt til. Oprindelig startede den som en beskedtjeneste som Facebooks Messenger eller Whatsapp, der begge har kopieret mange af Wechats funktioner.

I dag er Wechat vokset i alle retninger, og har nu indbygget korttjeneste, videokonference, betalingstjeneste, taxabestilling og en hel række andre muligheder ud over at være et værktøj til at tale og skrive med dine venner, virksomheder eller de grupper, du nu måtte være med i.

Men som altid kan både virksomheden bag (Tencent) og den kinesiske regering holde øje med, hvad du bruger appen til. Og det betyder noget, når man har over 700 millioner brugere.

Din telefon

Generelt er de kinesiske myndigheder stærkt interesserede i borgernes brug af smartphones. Der anslåes at være omkring 700 millioner smartphones i Kina og at stort set alle 1,3 milliarder indbyggere ejer en mobiltelefon - om den så er smart eller ej.

Overvågningen kan enten være passiv, som med WeChat-eksemplet ovenfor. Men det kan også ske mere åbenlyst, som da provinsregeringen i det uroplagede Xinjiang for få måneder siden forlangte, at alle indbyggere installerede en total-overvågnings-app i deres smartphones. Appen registrerer alt du foretager dig med din telefon og sender det til en regeringsserver.

Du kan høre mere om den kinesiske internetcensur i torsdagens udgave af Digitalt på P1.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk