Digitaliseringsstyrelsen: Opdater dit Windows XP-system nu

Selv om den nye version af NemID-systemet kan bruges på den forældede Windows-version, XP, bør brugerne tage rådet om at opdatere seriøst, skriver styrelsen.

Selv om NemID i virker med Windows XP, bør man stoppe med at bruge systemet, lyder en ny, direkte advarsel fra Digitaliseringsstyrelsen. (Foto: JENS BUETTNER/Scanpix)

Mens Digitaliseringsstyrelsen nu er gået i gang med at teste næste version af NemID-systemet på portalen Borger.dk, retter styrelsen samtidig en direkte advarsel til dem, der fortsat bruger det forældede Windows XP-system.

De bør opdatere til en nyere version - systemet er for usikkert, og den nye NemID-version bør ikke betragtes som en nødløsning, lyder det fra styrelsen.

Windows XP-brugerne stod ellers overfor problemer, fordi Oracle, der udvikler Java, som systemet er baseret på, stopper med at lave udgaver til det forældede Windows XP i næste måned. Det betyder, at XP-brugerne ikke længere vil kunne benytte NemID på traditionel vis.

Men i samme periode venter Digitaliseringsstyrelsen at være klar med næste udgave af NemID-systemet, der gør, at den kvarte million danske Windows XP-brugere alligevel vil kunne logge på hos de tjenester, der har taget den nye version af NemID i anvendelse.

XP-brugerne er reddet, problemet består

Den nye version af NemID er baseret på Javascript, snarere end Java, og det betyder at folk med tablets og smartphones vil kunne bruge løsningen, hvilket ellers ikke har virket tidligere. I sidste uge bekræftede styrelsen, at det altså også gælder brugere af Windows XP, der ellers havde udsigt til at blive smækket ude fra de digitale selvbetjeningsløsninger.

Men selv om XP-brugerne altså også i fremtiden kan logge på med NemID, udgør deres software en sikkerhedsrisiko, de bør tage alvorligt, lyder det fra styrelsen.

Problemet med Windows XP er, at Microsoft er stoppet med at frigive sikkerhedsopdateringer til systemet, der stammer fra 2001. Det betyder, at sikkkerhedsproblemer vil forblive uløste og huller får lov at stå åbne.

- Vores klare anbefaling er [...], at XP-brugerne skifter til et nyere styresystem nu, skriver direktør for Digitaliseringstyrelsen, Lars Frelle-Petersen på styrelsens netsted.

Køb ny Windows eller brug gratis Linux

Nysgerrige mobilbrugere kan i øjeblikket prøve den nye NemID-version på Borger.dk, hvor der køres periodiske tests med det nye system, skriver IT-mediet Version2.

Kun mobil- og tablet bruger vil dog blive mødt af den nye løsning, mens man fortsat skal have Java installeret, hvis man prøver fra en PC.

Bruger man fortsat Windows XP kan man opdatere til eksempelvis Windows 7 eller 8, hvoraf sidstnævnte oftest følger med, hvis man køber en ny PC. Gratis, nyopdaterede alternativer til Windows kan være Ubuntu eller den mindre ressourcekrævende udgave Lubuntu.

Det ligeledes nyopdaterede Linux Mint er også en mulighed, der byder på et lidt mere Windows XP-lignende design.

Facebook
Twitter