Din fremtid med Google: AI i alting

Kunstig intelligens overskyggede alt andet på Googles årlige udviklerkonference.

Google-direktør Sundar Pichai på scenen ved Google I/O 2017

Google I/O, som konferencen hedder, fandt sted i sidste uge og handlede om alt fra virtual reality til et nyt kodesprog fra søgegiganten. Men den kunstige intelligens var omdrejningspunktet for andet år i træk.

Og kunstig intelligens - AI - kommer til at gennemsyre mange af den kommende tids produkter, særligt de der har med billeder at gøre.

AI i telefonens kamera

Den nyhed der løftede flest øjenbryn var Google Lens - et værktøj til dit smartphonekamera. Google Lens genkender og analyserer de ting du peger på med kameraet.

Det gør dig fx i stand til at forbinde til et WiFi-hotspot ved at vende kameraet mod netværkets navn og kode, eller få restaurantanmeldelser, hvis du peger mod restaurantens facade. Teknologien kan også genkende hvilken blomst kameralinsen vendes mod, og give dig information om arten.

Alt dette foregår ved at kombinere information fra telefonens GPS og kamera med den viden Google har i deres såkaldte 'knowledge graph' - Googles måde at knytte søgeresultater til ting i den virkelige verden.

Det svarer groft sagt til at telefonens kamerafeed i realtid bliver oversat til søgninger - og Googles kunstige intelligens disker op med svarene.

Teknologien har potentialet til at gøre vores smartphones smartere, men det kræver at vi afgiver mere data til Google og stoler på at de behandler den forsvarligt.

Det er der udbredt tvivl om at de vil, blandet andet fra avisen The Independent, der henviser til firmaets tvivlsomme rygte hvad angår beskyttelse af brugerdata.

Google Lens kommer senere på året og fungerer sammen med med Androidtelefonens kamera, Google Photos, samt Google Assistant, der også nød stor opmærksomhed på konferencen.

Digital assistent fra Google

Google Assistant er det lidet fantasifulde navn på søgegigantens digitale assistent, der er konkurrent til Apples Siri og Microsofts Cortana. Den debuterede sidste år på udvalgte smartphones og på Google Home, en elektronisk dims til hjemmet, som styres med stemmekommandoer.

Inden for kort tid, vil Google Assistant være i stand til at sende svar på de spørgsmål du stiller den op på et fjernsyn, hvilket giver bedre plads til fx vejrudsigten eller din kalender.

Det bliver også muligt for tredjepartsudviklere at udnytte teknologien bag Google Assistant til at udvikle egne apps eller integrere den i hardwareløsninger. Det blev demonstreret ved en cocktail mixer, der automatisk kunne blande drinks og fortælle vittigheder.

Andre Assistant-nyheder inkluderer at det nu er muligt at ringe gratis, men i første omgang kun til amerikanske og canadiske numre. Og så findes Assistant nu også på iPhones (i den amerikanske App Store), hvilket kan vise sig at blive en trussel mod Siri, hvis assistenten slår igennem hos brugerne.

Opdateret fotoalbum

Googles smartphone- og webløsning til billeder får også en AI-overhaling. Det betyder at Google vil genkende vartegn og kunstværker på de billeder du har taget og koble dem til søgninger i deres Knowledge Graph.

Googles Knowledge Graph viser billeder øverst og information i højre kolonne. Teknologien kobler søgninger med virkelige steder, personer og hændelser.

Et andet tiltag bruger ansigtsgenkendelse og din historik for billeddeling til at foreslå, hvem du kan dele nytagne billeder med. Du kan dog slå ansigtsgenkendelsen fra, hvis du mener det giver Googles algoritmer lidt for fri adgang til dine private fotos.

Det er også muligt at tage billeder af visitkort og med det samme gemme dem som kontakter i telefonen, eller automatisk dele billeder af børnene med din bedre halvdel.

Holder løfterne?

Konferencen bød også på en beta-udgivelse af det næste Android-styresystem, der bliver mindre ressourcekrævende, autogenererede emailsvar og selvstændige virtual reality-briller.

De nye tiltag bliver integreret i Googles produkter i løbet af det kommende år. Når det sker, kan vi alle få syn for sagen i forhold til, om Googles fremtidsvision for os brugere stemmer overens med deres løfter og vores forventninger.

Facebook
Twitter