Din næste bil kommer som samlesæt

OSVehicle har udviklet en saml-selv bil, der kan bygges på under en time. Og plantegningerne er frit tilgængelige som open source.

Grundmodellen af open source-bilen er skrabet, men så kan man selv bygge oven på... (© OSVehicles)

Tabby er navnet på en lille, skrabet saml-selv bil, som man snart vil kunne bestille på nettet - næsten som en slags bilbranchens svar på IKEA.

Udover at bilen er et samlesæt, så adskiller den sig også ved at man kan downloade alle 3D-tegningerne til bilen kvit og frit, og selv bygge videre på dem, ligesom man kender det fra open source software.

Tabby er nemlig den første bil fra OSVehicles - Open Source-Bilerne.

Software-inspiration til bilbranchen

- Det er vores mål at bringe software-verdenens ideer om open source ind i den ellers lukkede bilindustri, siger Carlo de Micheli, der er innovationsdirektør i OSVehicles.

Man kender især open source fra software-verdenen, hvor den grundlæggende idé er at man gør sin kode tilgængelig, så andre kan se den efter, lede efter fejl, eller eventuelt tilpasse den eller bygge videre på den, alt efter egne behov.

Den samme idé vil OSVehicle gerne indføre i bilbranchen, så alle tegninger af hele bilens konstruktion, motor, reservedele og så videre lægges fuldstændig frit og åbent frem.

Man henter bare 3D-tegningerne på osvehicle.com, og så kan man gå igang med at bygge - når man har fundet de rigtige dæk, beslag, kabler, bremseklodser og alt det andet, som trods alt hører til en rigtig, fysisk bil…

Download tegninger eller køb hele samlesættet

Man vil dog også som nævnt kunne købe en Tabby, som udover tegningerne også indeholder alle de dele der skal til at bygge bilen - pånær karosseriet, som man selv skal konstruere.

Delene til Tabby - inklusive selve motoren - sendes i kasser og man skal selv følge et sæt instruktioner for at samle bilen, ligesom når man køber garderobeskabe eller tv-bænke i IKEA.

Det hører dog med til historien, at Tabby fylder lidt mere end de fleste flatpacks fra møbelhuset. Grundmodellen kommer i fire trækasser, som hver vejer 100 kg.

Firmaet hævder dog, at en open source Tabby-bil kan samles på under en time af to bare nogenlunde mekanisk begavede mennesker, og at det kun kræver en lille garage eller et lille rum - selvom man nok ikke vil anbefale at man samler bilen inde i huset…

Det handler om fleksibilitet - og pris!

Man skal dog lige have med, at Tabby kun er den grundlæggende bilplatform med hjul og motor og styresystem og bremser, og at man selv skal bygge et karosseri.

Til gengæld betyder det også, at bilen er enormt fleksibel, siger Carlo de Micheli.

Man kan selv vælge om det skal være en åben sportsvogn, en pickup-truck eller en familiebil med ekstra plads til børn og indkøb.

- Man kan fuldstændig tilpasse bilen sine egne behov og ønsker, så længe man kan gøre det lovligt og få sikkerheden godkendt af myndighederne, siger Carlo.

OSVehicle efter at sælge den basale platforms-samlesæt til en startpris på 2000 Euro, omend brugerne nok skal regne med at de samlede omkostninger - inkl. karosseri og alt det andet - på i omegnen af 6000 Euro, eller cirka 45.000 danske kroner.

Små bilbyggere skal ruske op i branchen

Når det så er sagt, så dækker alle visionerne om open sourcebiler og IKEA-samlesæt jo over, at det trods alt nok er et mindretal af bilister, der har tid, lyst, plads eller evner til at samle en bil, selvom Carlo altså hævder at det vil tage to mand under en time.

Derfor er det primære marked for OSVehicles også entreprenører og små værksteder, der så kan lave deres egne versioner af Tabby, bygge måske 10 eller 50 eller 100 af dem, og så sælge dem videre til slutbrugerne.

- Vi drømmer om med vores open source-biler at være med til at ruske op i bilbranchen ved også at give små entreprenører adgang til at udvikle nye og spændende køretøjer, siger Carlo de Micheli.