Din smartphone afgør hvor hurtigt du surfer

Det er ikke kun netværket, men også mobilen selv, der afgør, hvor hurtigt du kan surfe. Selv på samme net er der store forskelle på modellerne, viser svensk undersøgelse.

Disse personer kan nyde en dataforbindelse på 16,8 Mbit/s, viser en svensk test. (Foto: JUSTIN LANE/Scanpix)

Hvis du surfer på din telefon og det går dræbende langsomt, kan det meget vel være telefonens egen skyld. Der nemlig stor forskel på internethastigheden i forskellige mobilmodeller, selv når de bruger samme mobilnet. Det viser en svensk undersøgelse af internethastigheden på forskellige smartphones.

Forklaringen på den store forskel mellem top og bund i undersøgelsen skal naturligvis findes i, at nyere smartphones anvender de nye, hurtige 4G/LTE-mobilnet, mens de lidt ældre telefoner blot benytter 3G-forbindelser.

Men også mellem mobiltelefoner der benytter 4G/LTE-nettene, er der store forskelle.

Gælder også helt nye mobiler

Mens 4G-telefonen iPhone 5S er målt til en hastighed 17,9 Mbit/s, pisker Sonys nye Xperia Z2 afsted med en hastighed på 24,4 Mbit/s på samme mobilnet hos samme udbyder. HTCs nye One (M8) følger også godt med med en målt datahastighed på 23 Mbit/s.

Samsungs nuværende topmodel topmodel, Galaxy S5, gav en hastighed på 22,8 Mbit/s i testen.

De fleste nyere 4G/LTE-smartphones giver dog ganske pæne resultater - men har man brug for at kunne trykke speederen helt i bund, er det altså ikke lige meget, hvilken mobil man vælger.

Mere fokus på antennerne

Der har de senere år været stadigt voksende fokus på antennerne i smartphones, der i flere undersøgelser har vist sig at være langt dårligere end i gammeldags telefoner med knapper. Sidste år viste en undersøgelse fra Erhvervsstyrelsen (PDF), at den mobildækning, kunderne oplever, ofte hænger sammen med hvilken mobil, de har.

Målingerne i testen var foretaget af Teknologisk Institut og konklusionen var, at iPhone 4S var den telefon i testen, der oftest smed forbindelsen. Den billige Nokia 1800 klarede sig betydeligt bedre.

Senere viste målinger fra Aalborg Universitet (PDF), at den daværende topmodel fra Nokia, Lumia 925, samt iPhone 5C og 5S skrabede bunden i en stort anlagt antennetest på det såkaldte GSM900-net, der ofte er det eneste tilgængelige net i tyndt befolkede områder.

I denne test var den bedste telefon i øvrigt den ældrevenlige billigmobil fra Doro.

Mærkningsordning overvejes

En EU-rapport konkluderede sidste år, at der sagtens kan etableres en mærkningsordning for mobilantenner i Europa, og det samme har været på tale herhjemme, hvor også telebranchens brancheforening, Telekommunikationsindustrien tidliger har efterlyst en art smiley-ordning på mobilerne.

Her har direktør Jakob Willer tidligere fremhævet det paradoks, at teleselskabernes net ofte får skylden for dårlige mobilforbindelser, selv om problemet kan skyldes, at brugerens smartphone er forsynet med en dårlig antenne. Forbrugerne vil derfor i nogle tilfælde opleve, at de får en langt bedre mobilforbindelse, hvis de hiver deres tudsegamle Nokia frem fra gemmerne.

Den svenske undersøgelse af mobilernes dataforbindelser er foretaget af organisationen 'Stiftelsen for internettinfrastruktur', der arbejder for udvikling af nettet, og også driver det svenske domæne,.se. Organisationen baserer undersøgelsens resultater på værktøjet Bredbandskollen, der blandt andet måler hastigheder på mobilforbindelser.

FacebookTwitter