Disse robotter får forbrugshjulene til at dreje

Robotter sorterer tusindvis af pakker døgnet rundt.

Robotter på arbejde i en kinesisk lagerhal

Det kommer næppe som en overraskelse for mange, at vi køber flere og flere ting over nettet. Tal fra Dansk Erhverv viser at e-handlen steg med hele 16,5 pct. fra første halvår 2015 til første halvår 2016.

Det man sjældent tænker over, når tiden fordrives med mere eller mindre nødvendige indkøb på nettet, er alle de ting der sker bag facaden efter kreditkortinformationerne er tastet ind og der er klikket på 'køb'-knappen.

Hvert impulskøb på Zalando eller automatiseret toiletpapirsoptankning på Amazon starter nemlig et komplekst system, hvor robotter og mennesker arbejder sammen for at sikre at varen når frem hurtigt og med så få fejl som menneskeligt (og maskinelt) muligt.

Robotten: Den nye arbejderbi

Den seneste tid har en video floreret på Twitter og Facebook. Den viser hvordan sorteringsrobotter bevæger sig rundt mellem hinanden, som arbejderbier i en bikube, når pakker sorteres i en avanceret kinesisk lagerhal.

Robotterne i videoen kan sortere 200.000 pakker i døgnet og kører konstant, kun afbrudt af opladninger.

Koder på pakkerne scannes af sorteringsrobotten, der derefter sørger for at aflevere pakken i det rigtige hul i hallens gulv, hvorefter pakken kan fortsætte sin rejse mod modtagerens dørtrin.

Lagerhallen tilhører den kinesiske logistikvirksomhed Shentong Express, der vurderer at robotsorteringen er 70% billigere end sortering ved håndkraft.

En lagerrobot til ethvert formål

Sorteringsrobotten er lavet af et kinesisk firma med det mund- og læserette navn HANGZHOU HIKROBOT TECHNOLOGY CO., LTD (Hikrobot), der også producerer andre robotter til lagerhaller.

Der findes for eksempel robotter der kører paller eller reoler med varer rundt, så det menneskelige personale ikke skal vandre hallens gulv tyndt for at finde det rigtige produkt.

Eller robotter der parkerer ved et samlebånd for derefter at transportere varerne videre, når tilpas mange er rullet af båndet og ned i en kasse på toppen af robotten.

Big robot business

Lagerrobotter er et stort forretningsområde og Hikrobot er ikke de eneste producenter af robotterne. Amazon købte i 2012 firmaet Kiva Systems og 15.000 lagerrobotter for ikke mindre end 775 millioner dollar. I 2015 var antallet fordoblet til 30.000, der nu har deres daglige gang i Amazons mange lagerhaller.

I dag har Amazon en hel afdeling for robotter med navnet Amazon Robotics, der ud over lagerrobotter også udforsker blandt andet levering af pakker med droner.

Automatisering og robotter er fremtiden

Lagerrobotter og automatiserede lagre er blot et eksempel på områder hvor robotter fremadrettet spås en afgørende rolle. Således anslår en canadisk rapport fra 2016 at der kan forsvinde op mod 7,5 millioner jobs over de næste 10 år, på grund af automatisering, for eksempel med robotter.

Så robotterne i Shentong Express og Amazons lagre er i den grad kun starten og kun fremtiden vil vise hvor vi ender.

FacebookTwitter