Dit nye TV er Ultra

Årets gadget-trends og smagsprøver på fremtidens teknologi, er kodeordene når verdens største forbrugerelektronikmesse CES 2013 løber af stablen i Las Vegas i denne uge.

  • TV er i højsædet på årets udgave af forbrugerelektronikmesse CES i Las Vegas. (Foto: JOE KLAMAR © Scanpix)
  • Jim Sanduski præsenterer Sharps ICC Purios 4K ultra HD tv. (Foto: David Becker © Scanpix)
  • Panasonics 4K OLED 56" tv (Foto: JUSTIN SULLIVAN © Scanpix)
  • Sonys topchef Kazuo Hirai har mistet videosignalet under sin præsentation på CES. (Foto: STEVE MARCUS © Scanpix)
  • Prototype af Samsungs kurvede OLED TV. (Foto: YONHAP © Scanpix)
1 / 5

Årets gadget-trends og smagsprøver på fremtidens teknologi, er kodeordene når verdens største forbrugerelektronikmesse CES 2013 løber af stablen i Las Vegas i denne uge.

At TV igen i år er i højsædet, kommer næppe som en stor overraskelse. Hvor tidligere års 3D TV i høj grad viste sig at være en dårlig gimmick, og Smart TV viste sig ikke at være så smart endda, ja så er bedre billedkvalitet et mere sikkert kort at spille.

To nye TV standarder - 4K/Ultra HD vs. OLED

Hvis man kort skal sammenfatte årets TV-trends, så skal man have en ultra stor væg og en ultra stor pengepung - til gengæld får man så ultra skarpe billeder.

4K eller Ultra HD TV. Kært barn har mange navne, og begge udtryk bliver brugt om den ene type "næste generations TV", som i øjeblikket bliver fremvist på CES.

Betegnelsen 4K dækker over en opløsning på næsten 4000 pixels, eller mere præcist 3840 × 2160, som er det firdobbelte antal pixels af de nuværende HD TV på markedet - deraf navnet Ultra HD.

Den anden type TV der bliver vist frem, er OLED TV (Organic LED).

Selvom de fleste af de fremviste OLED TV ikke har en 4K opløsning, så er OLED teknologien konkurrencedygtig på andre områder. Bl.a. har det en hurtig responstid som giver et roligt billede, og da det ikke er bagbelyst, kan det vise dybere sort og har en høj kontrast. Resultatet er et livligt og farverigt billede, på en skærm som er åleslank.

Første firma på affyringsrampen var Sharp der lancerede to forskellige Ultra HD TV, hvoraf topmodellen, ICC Purios på 60", kommer med en estimeret prislap i omegnen af kr. 175.000

Så kom LG med et 4K TV og et 55" OLED TV. Sidstnævnte, som er 4 milimeter tyndt, skulle komme på det amerikanske marked til marts - pris ca. kr. 70.000.

Samsung vil naturligvis ikke stå tilbage fra deres konkurrenter og har også udviklet begge typer TV. Samsung lancerede allerede sidste år OLED TV - men det kom bare aldrig på markedet. Nu giver de så OLED et nyt skud, med forventet levering... i år. Prisen er stadig ukendt.

4K og OLED kombineret - eller et kurvet TV

Og så kom Sony og Panasonic med trumfen i ærmet, nemlig et kombineret 4K OLED TV. Sony var først med en prototype på et 55" 4K OLED. Den kunne Panasonic så toppe med en enkelt tomme med deres 56" 4K OLED.

Med et par dybe stød sat ind fra japanerne, måtte Samsung så på banen med et TV ingen konkurrenter havde - nemlig verdens første kurvede OLED TV. Igen er der tale om en prototype, og om det nogensinde når butikshylderne er nok mere tvivlsomt.

Gimmick eller det nye sort? Ultra HD eller OLED? Vi får et kort bud fra So ein Dings Nikolaj Sonne senere på ugen. Indtil da kan du følge hans oplevelse af CES messen på Twitter @nikolajsonne

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk