Droner lærer at søge efter forsvundne folk i skoven

Forskere har udviklet en software, der gør droner i stand til selv at finde vej mellem træerne.

Softwaren til dronen er udviklet på baggrund af adaptiv netværk. (Foto: UZH;USI;SUPSI © UZH;USI;SUPSI)

Tusindvis af mennesker farer hvert år vild i skove og bjergegne. Det kan være svært at finde menneskerne, selv om redningsfolkene både flyver rundt i området og leder med hunde. Alene i Schweiz får myndighederne omkring 1000 alarmopkald om året.

Om lidt tid får redningstjenesterne måske hjælp af droner selv i tætte skove.

Schweiziske forskere har kombineret robotteknologi med en nyudviklet kunstig intelligens-software, som gør droner i stand til uden hjælp at flyve rundt i skoven og opdage skovstier og følge stierne uden at styre ind træerne, skriver Zürich Universitets hjemmeside.

Læringen bygger på 20.000 fotos

Dronen er udstyret med små kameraer, der minder om dem i smartphones, samt en kunstig intelligens-algoritme, der fortolkerne billederne og genkender menneskeskabte stier og styrer dronen i den retning.

Forskerne har samlet data ind til deres algoritme ved selv at vandre rundt i timevis i de schweiziske alper med tre kameraer monteret på hovedet og tage mere end 20.000 fotos.

Oplysningerne er efterfølgende lagt ind i et såkaldt Deep Neural Network. Det er en computeralgoritme, der lærer at løse komplekse opgaver ved hjælp af viste eksempler.

Der mangler ifølge forskerne stadig en del udvikling, før en fuld autonom flåde kan sværme rundt og tilmed genkende mennesker.

I YouTube-videoen herunder viser forskerne, hvordan de lærer dronen at følge skovstier. Videoen er på engelsk.