Dyrk fitness på vej til arbejde i fremtidens tog

Deutsche Bahn's nye "Idétog" skal i fremtiden konkurrere mod selvkørende biler.

Deutsche Bahn har lavet en model af deres Idétog, som i fremtiden skal rumme fitness, legeområder og små senge-kabiner. (Foto: CHRISTIAN BRUNA © Scanpix)

Spillekonsoller, fitness og legeområder. Det er nogle af de faciliteter, der skal være i Deusche Bahn's såkaldte Ideenzug (Idétog).

Det statsejede selskab har netop offentliggjort deres ambitioner for et højteknologisk tog, der skal kunne konkurrere mod selvkørende biler i fremtiden.

Som navnet antyder, er toget stadig i idéfasen. Designerne foreslår blandt andet rum med motionscykler og små senge-kabiner, hvor du kan tage en lur. Du vil kunne spille videospil og se Tv. Og hader du at vende bagud, når toget kører, vil du kunne dreje dit sæde.

Mindre plads til passagerer

Med Idétoget ønsker Deusche Bahn at gøre togturen mere attraktiv end turen i fx en selvkørende bil.

- Det er en spændende løsning, men nok også en dyr løsning, siger Andreas Egense, der er afdelingsleder i Transportanalyse hos Vejdirektoratet.

Han gør opmærksom på, at der ligesom på vejene også er en begrænsning på jernbanerne.

- Jeg ved ikke, om brugerne af fx et S-tog vil være tilfredse med, at man reducerer kapaciteten, fordi der nu skal være legerum og sovesal. Det giver mindre plads til passagererne. Og det er ikke altid muligt at sætte flere togvogne ind, siger Andreas Egense og fortsætter:

- Men det er klart, at man gør toget mere attraktivt, når man øger komforten.

Designerne bag det tyske Idétog vil lave vogne med små sove-kabiner. (Foto: CHRISTIAN BRUNA © Scanpix)

Togselskaber bliver udfordret i fremtiden

I dag kan det være en fordel at tage toget, da du kan arbejde, surfe på nettet eller sove, mens du bliver transporteret. Men i fremtiden kan du måske gøre det samme i en selvkørende bil. Samtidig vil bilen være mere fleksibel end toget.

- Du har ikke nødvendigvis en togstation, der hvor du bor, og der er ikke nødvendigvis en togstation, der hvor du skal hen. Med toget er der også ventetid undervejs, og du bruger måske tid på at finde transport fra endestationen til din arbejdsplads, siger Andreas Egense.

I modsætning vil en selvkørende bil hente dig i dit hjem og køre dig helt hen på arbejdspladsen. Du skal heller ikke tænke på at finde en parkeringsplads. Det gør bilen for dig.

- Der er to måder, togtransporten kan konkurrere med selvkørende biler på. De kan øge hastigheden, og så kan de øge komforten, siger Andreas Egense.

Selvom fremtidens selvkørende biler muligvis tager en del kunder fra togselskaberne, mener Andreas Egense, at togene stadig vil udgøre en vigtig del af transportsystemet i fremtiden.

- Der er steder, hvor trafikken vil bryde sammen, hvis ikke toget varetager en transportopgave. Det vil skabe for meget trængsel på vejene, siger han.